друкувати


Список мільярдерів Forbes скоротився

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-05 03:39:45

Список мільярдерів журналу Forbes стане помітно коротшим у його новій версії в 2009 році на тлі стагнації світової економіки. Десять найбагатших бізнесменів світу, за версією журналу Forbes, втратили за 2008 рік близько $150 млрд, повідомило видання.

Найбільш драматичні втрати понесла "трійка" індійських мільярдерів-сталеливарний магнат Лакшмі МІТТАЛ (на фото), брати Мукеш і Аніл АМБАНІ і "гора" на ринку нерухомості Кей Пі СИНГХ. З їх рахунків криза списали близько $100 млрд.

Близько 300 чоловік зі списку мільярдерів Forbes, у якому в березні минулого року фігурували більш ніж 1100 прізвищ, втратили на тлі кризи більше одного мільярда кожен. Збитки декількох десятків з них виразилося в сумі, що перевищує 5 мільярдів доларів на кожного.

В десятку мільярдерів, капітал яких різко підточила рецесія за минулий рік, увійшли представники російських та українських ділових кіл.

"Росіяни були в числі найбільших лузерів минулого року", – пише Forbes. Втрати Олега ДЕРИПАСКИ оцінюються в $18 млрд (капітал $28 млрд на початок 2008 року) – більшими вони були тільки у сімейства АМБАНІ, названих лузерамі року. Їх капітал скоротився на $40 млрд.

Український бізнесмен і політик, власник контрольного пакету акцій Полтавського ГЗК Костянтин ЖЕВАГО вибув із клубу мільяардерів – його капітал зараз складає близько $350 млн проти $3,4 млрд на початок 2008 року. Акції його Ferrexpo обвалилися в Лондоні на 89%, починаючи з березня минулого року.

У рейтингу мільярдерів, який стане вузьчим у нинішньому році, є і людина, стан якої дорівнює нулю – це ісландец Бьорг ГУДМУССОН.

Головний менеджер і акціонер другого за величиною банку Ісландії став повним банкрутом. Втім, цей титул зараз носить вся держава, фінансова система якої представляє кредитний міхур, що тріснув.

Нагадаємо, влітку Forbes склав рейтинг п'ятнадцяти найбагатших людей Східної Європи. Семеро з п'ятнадцяти мільярдерів, що ввійшли в цей список, виявилися українцями.

Рейтинг мільярдерів Forbes щорічно публікується в березні.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі