друкувати


В.ПАВЛЮК: Українці, ми сильна нація! І кризу переживемо!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-03 10:21:19

Людей, які живуть стереотипами, вираз "український націоналіст", мабуть, злякає. Та коли спілкуєшся з головою фракції ВО Свобода у Львівській міськраді Василем ПАВЛЮКОМ (на фото), складається враження, що толерантнішої людини серед депутатів немає. Водночас фракція, яку він очолює, не цурається гострої критики. І попри те, що налічує лише дев'ятеро депутатів, є чи не найактивнішою.

- Пане Василю, ви починали трудову діяльність у театрі, були актором, режисером. Чи часом не сприймаєте події у сесійній залі, як своєрідну виставу?
- Я й зараз люблю театр, маю багато друзів з акторського середовища. Богдан Бенюк, до речі, член нашої партії, але, крім того, ми з ним давні друзі.

Звичайно, частково є відчуття "театральності" політики. Але хороший політик мусить бути й хорошим актором. Під час виборчої кампанії були випадки, коли акторська майстерність ставала в нагоді. Але хороший актор грає щиро, від душі. Так само й політик - якщо він в чомусь переконаний, повинен відповідати щиро, від душі. Або настільки вірити в те, що говорить, щоб люди йому повірили.

- Чим запам'ятався вам 2008-й рік?
- Мабуть, як і всім, - економічною кризою і політичним хаосом у центральних органах влади. Все, про що люди мріяли, розлетілося як картковий будиночок. Що нас чекатиме в новому році - не знаю. Це не песимізм, це реалії.

Але я, як націоналіст, не роблю з цього трагедії. На зустрічах з людьми переконую: не панікуйте! Українці, ви сильна нація. Ваші батьки, діди, прадіди пережили справжні жахи. Та й ми не раз переживали труднощі. І кризу переживемо. Звичайно, треба змінювати стиль життя, на чомусь доведеться економити. Але вірю в нашу державу, націю, вірю, що все буде добре. Росте молоде покоління розумних, прагматичних людей. Адже - будьмо реалістами - наша держава має лише 17 років. Як на людський вік - це підліток.

- Ми з вами напередодні Різдвяних свят. Чи не здається вам, що зараз, коли можна колядувати, цікавість до цього в народу якось зменшилася?
- Заборонений плід завжди бажаний. Коли все дозволено, втрачається той "цимес". Але підтриманням і розвитком національних традицій повинна займатися насамперед держава. Якщо ми розбудовуємо українську державу, де б українці могли бути господарями на своїй землі, а представники інших національностей захищеними законом, то це треба робити на державному рівні, ініціатива має йти згори, по вертикалі. Треба виділяти кошти на відродження національних традицій з держбюджету.

"Свобода" весь час говорить, що у нас немає еліти, а є псевдоеліта. До влади мають прийти справжні патріоти. Не обов'язково це мають бути тільки "свободівці". Можуть бути представники будь-якої політичної сили, але це мусять бути патріоти своєї держави. Я, український націоналіст, кажу: якщо громадянин України будь-якої нації - єврей, поляк, росіянин - буде патріотом України і робитиме все, аби Україна процвітала, то він буде толерантно сприйнятий в державі. Важливо тільки, аби в нашій державі була одна державна мова - українська.

- Як на українського націоналіста ви говорите занадто толерантно...
- Так, з Росією треба мати добросусідські відносини, але коли хтось в Україні працює в інтересах іншої держави - це треба припиняти. Принципово не говорити на державній мові в парламенті - це неповага до держави, до народу, серед якого живеш. Якщо комусь не подобається тут жити, якщо хтось ненавидить українців, той має шанс - іншу державу, звідки походить його коріння. Ми, українці, іншої держави не маємо. Бог дав землю кожній нації. Тому "Свобода" має лозунг: "Ми у своїй, Богом даній землі".

Звичайно, не можна нав'язувати людині релігію чи мову. Але коли людина хоче йти на державну службу, отримати освіту, вона повинна знати державну мову. Будь ласка, вивчай дві, три, п'ять мов! Чим більше знаємо мов, тим ми багатші. Я, наприклад, знаю п'ять мов, мої сини також вивчають мови. Куди не поїду, всюди можу порозумітися. Це нормально.

- Ви економіст за другою освітою. Чи маєте рецепт виходу з економічної кризи?
- Проблема не в економічній кризі, а в тому, що у нас немає справжніх патріотів. Рузвельт був патріотом своєї держави і в часи великої депресії не побоявся на півроку взяти в ручне управління 26 комерційних банків. Це часткова націоналізація. А в нас бояться, бо це, мовляв, власність олігархів! А Президент мав би вольовим рішенням примусити Прем'єр-міністра, опозиційного лідера Януковича, Голову ВР Литвина взяти в ручне управління комерційні банки і зупинити їх самостійні валютні операції - все має йти тільки через Нацбанк. Всі зовнішні угоди суб'єктів підприємницької діяльності проводити тільки через Нацбанк. Запровадити в Україні виключно гривневе поле, про іншу валюту забути на півроку-рік. Дати дотацію підприємствам, які виробляють життєво необхідну продукцію, - хліб, молоко, сир, м'ясо. І потихеньку давати дотації, кредити під нульові відсотки внутрішньому виробнику. Це все можна зробити. Бо люди отримують зарплату в гривнях, а не в доларах. Треба зупинити контрабанду на кордоні. І ми б за півроку почали стабілізуватися. Але для цього має бути добра воля керівництва держави.

Якщо йдеться про Львів, то ми тут нічого особливого не придумаємо. Закон про місцеве самоврядування не дає нам можливостей суттєво допомогти людям. Хоча наша фракція вже заявила, що треба дати людям всі можливості виживати. Середній бізнес треба відпустити "на вільні хліби" - спростити дозвільну систему оформлення підприємницької діяльності, аби вони могли швидко взяти всі дозволи і ставати до роботи, надавати якісь послуги, робити хто що вміє, що може. Бо дуже багато людей зараз втратили роботу. А це дасть можливість їм вижити.

Якби нам вдалося наповнити бюджет розвитку, ми б могли й більше. Наша фракція пропонуватиме насамперед дати якісь дотації бюджетникам - вчителям, лікарям... Найважливішим для нас є життя і добробут львів'ян.

Але сьогодні, напередодні свят, дозвольте привітати вас, шановне товариство, з наступаючим Дивом Різдва, яке обов'язково прийде до вас - попри всі незгоди і проблеми. Ми заслужили кращого життя, яке будуватимемо разом. Для цього кращого життя, для великих всеперемагаючих змін - БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

Автор: Юлія ЛІЩЕНКО
Обговорити на форумі