друкувати


Новорічні розмови біля коломийської ялинки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-03 10:06:46

А все-таки коломияни більш заполітизовані, ніж гадалося. Хоча коломийська ялинка цього року стала ще пишнішою, багатше вбраною, та розмови людей, які прийшли помилуватися нею, були переважно не про передріздвяні домашні клопоти, а про загальнодержавні проблеми.

Найголовніше, що чулося то тут, то там, – суперечки, чи підпишуть Україна й Росія нарешті контракт на постачання газу. І тут більшість все ж схилялася до думки, що старший брат нікуди не дінеться, а борг за блакитне паливо вже став наче традиційним привітанням з Новим роком для Кремля. Дехто також радів із того, що Росія перекриє кран, може, нарешті наші політики перестануть гратися й працюватимуть або взагалі холод вижене їх із країни.

Ще, виявляється, жителі міста слідкують за антикризовими заходами Кабміну. Обговорювали пропозицію, яку озвучив пан ТУРЧИНОВ, – запровадити податок на багатство. Правда, з цієї ідеї тільки підсміювалися, бо податок на нерухомість в такому разі доведеться платити половині Коломиї та майже всім власникам приміських будинків. Тут і знадобляться гроші, які нещодавно знову виділили Ощадбанку для повернення знецінених вкладів. Залишилося тільки визначити, кому ставати в чергу: зареєстрованим у березні чи квітні минулого року.

Молодь теж говорила про політику, економічну. Всі шкодували, що важко знайти якісну піротехніку. Із розмов виходило, що коли через кілька десятиліть при владі будуть теперішні 18-річні, Україна обов’язково введе заборону на ввіз китайської продукції, бо бенгальські вогні made in China ніяк не хотіли по-людськи горіти.

Єдині, хто не заморочувався станом справ у державі, були, мабуть, діти й міліціонери. Діти раділи з того, що в такий пізній час їм дозволили не спати, а правозахисники з цієї ж причини були не особливо вдоволені.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі