друкувати


Основне джерело новин - Інтернет чи газети?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-03 12:12:16

За даними опитування компанії Pew Research Center, у США Інтернет обігнав газети як основне джерело новин, і тепер за популярністю поступається тільки телебаченню.

40% опитаних жителів США заявили, що Інтернет для них є основним джерелом новин, тоді як у 2007 рік таких людей було тільки 24%. Газети обрали 35% респондентів (34% у 2007 році), а телебачення, як і раніше, залишається найпопулярнішим виглядом медіа - йому надали перевагу 70% (74% у 2007 році).

Проте для молоді Інтернет є основним джерелом новин, наздогнавши ТБ за популярністю. Серед американців молодших 30 років, 59% (проти 34% минулого року) вважають за краще дізнаватися більшість новин з Інтернету. При цьому, телебачення обрали також 59% опитаних, тоді як у 2007 році таких було 68%, що говорить про падіння популярності ТБ.

Як відзначають аналітики, телебачення і друкарська преса набагато сильніше піддаються фінансовому тиску через погіршення стану економіки, в порівнянні з інтернет-ЗМІ. Хоча деякі газети мають достатньо популярні веб-сайти, їх основні і найбільш прибуткові рубрики - такі як дошки оголошень, списки вакансій і пропозицій з продажу нерухомості - є менш популярними в порівнянні з незалежними сервісами на зразок Craigslist, Monster.com і інших. В той же час, телебачення стикається зі все більш значною конкуренцією з боку YouTube і інших відеосервісів, які швидко набирають популярність.

Багато газет переходять на модель роботи, при якій контент створюється в першу чергу для Інтернет-версії видання, а вже потім частина потрапляє в друкарську версію. Телекомпанії також всіляко прагнуть розширити свою присутність в мережі, запускаючи нові веб-сервіси і викладаючи в Інтернет повні версії своїх шоу і серіалів.

Фахівці Pew Research прогнозують, що популярність онлайн-ЗМІ як основне джерело новин зростатиме і далі, з появою все більшої кількості популярних веб-видань і блогів. При цьому, друкарським газетам доведеться переходити в мережу, щоб компенсувати втрати доходів від реклами, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі