друкувати


Чи відбудуться на Львівщині після Різдвяних свят масові акції протесту?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-03 12:09:43

У Львівській області після Різдвяних свят можуть відбутися "непередбачувані і некеровані" масові акції протесту працівників промислових підприємств області та безробітних.

Про вірогідність такого розвитку подій тижневику "Дзеркало тижня" (№49 (728) 27 грудня 2008 р.) повідомив заступник голови Об`єднаної профспілки Львівської області Михайло БУДЗАН.

"Ми поки що тримаємо ситуацію під контролем, - заявив М.БУДЗАН, - але не впевнені, що страйки не почнуть виникати стихійно".

Він зазначив, що на сьогодні в області вже близько 35 тис. безробітних, і їхня кількість постійно зростає.

За словами М.БУДЗАНА, поставлені в безвихідь підприємства різних форм власності почали звільняти людей з формулюванням "за згодою сторін".

"Це означає, що звільнені люди почнуть одержувати допомогу з безробіття лише через три місяці після реєстрації в центрі зайнятості", - зазначив заступник голови Об`єднаної профспілки Львівської області.

Як повідомив М.БУДЗАН, у профспілок є претензії як до влади, так і до власників підприємств. Серед головних вимог - збереження робочих місць і встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму.

Водночас представники місцевої влади прогнозують, що критична соціальна ситуація в регіоні не виникне.

"Прогнозуємо, що в області не має бути такої критичної ситуації, як на сході України, тому що тут немає таких гігантів, які налічували б більше десятка тисяч робочих, - запевнив заступник голови Львівської облдержадміністрації Тарас ФЕДАК. - Що стосується плану дій, то влада вважає необхідною максимально відкрити власний ринок для українських підприємств, використовувати можливості місцевих бюджетів", повідомляє УНIАН.

Обговорити на форумі