друкувати


Про здоров’я наших школярів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-02 01:10:46

Коломийські школярі знають набагато більше, ніж їхні ровесники, наприклад, часів перебудови. І хвороб, як стверджують наші медики, теж мають більше, причому в дітей від 7 років є болячки, властиві організму, що старіє: остеохондрози, остеопатії, навіть гіпертонії. А про те, що молодші школярі уже змушені лікувати гастрити та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, стало більше тих, хто страждає бронхіальною астмою, педіатри вже стомилися й говорити. Навіть до школи хворих малих коломиян цього року пішло втричі більше, ніж у застійні роки, й приблизно в стільки ж разів за останні 10 років зменшилася кількість повністю здорових дітей.

Статистика свідчить, що за час здобування повної середньої освіти випадків порушень органів зору й постави збільшується у 3-5 разів. Це вже важко пояснити самими лише екологічними умовами та неправильним харчуванням.

То, виходить, ми нищимо здоров’я власних дітей, віддаючи їх у школу? Тоді до шкідливих факторів слід було б, як не дивно, зарахувати й реформу освіти, яка в Україні практично ніколи не закінчується й орієнтована то на європейські, то на світові стандарти. Від початкових класів наші діти змушені засвоювати премудрості економіки, релігієзнавства, інформатики. А щоб виконати домашні завдання, українські учні витрачають набагато більше часу, ніж американські. Ось і малорухливий спосіб життя, коли батькам доводиться вибирати, чи давати дитині "інтелектуальне", а чи "спортивне" виховання. Бо сучасна українська освіта не передбачила, на жаль, інакше.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі