друкувати


Світова фінансова криза вдарила по ВВП Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-02 01:04:47

Темпи зростання ВВП Росії в листопаді 2008 року знизилися до 1,6%, після 6,9% - у вересні та 5,0% - у жовтні відповідного періоду попереднього року. Про це йдеться у моніторингу Міністерства економічного розвитку за січень-листопад поточного року, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.

За даними відомства, у листопаді посилився прояв негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на російську економіку. Крім загального падіння приросту ВВП до 1,6%, з липня спостерігається спад з виключенням сезонного чинника - у листопаді він становив 0,7%.

Міністерство зазначає, що зниження темпів зростання ВВП у ключових секторах економіки: промисловому виробництві, будівництві, транспорті - стає дедалі помітнішим.

Поступове уповільнення економічного зростання за останні місяці є наслідком погіршення умов кредитування, зниження експортних цін і погіршення умов зовнішніх запозичень.

Імпорт у Росію в листопаді (становив 17,32 мільярда доларів) скоротився порівняно з попереднім місяцем на 20%, експорт також знижується, але переважно за рахунок падіння світових цін на енергоресурси.

Падіння інвестицій в основний капітал у Росії в листопаді 2008 року становило без урахування сезонного і календарного чинників 3,6%, що стало найнижчим показником за останні два роки.

Зростання інвестицій в основний капітал у листопаді поточного року становило 3,9% порівняно з листопадом 2007 року - найнижчий показник за останні два із зайвим року. Загалом у січні-листопаді 2008 року інвестиції збільшилися на 11,3% щодо січня-листопада 2007 року. З виключенням сезонного і календарного чинників у листопаді спад становив 3,6%.

Автор: Ігор СОЛОВЕЙ
Джерело: УКРІНФОРМ
Обговорити на форумі