друкувати


КрАЗ відправиться на Дакар будь-яким способом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-30 11:16:25

Мрія КрАЗовців потрапити на Дакар настільки велика, що вони готові буквально за будь-яку ціну побувати в африканських пісках. В минулому році на шляху цього бажання стало скасування самого змагання, а в 2009 році може перешкодити фінансова криза. Але КрАЗівці не втрачають надій все-таки гордо підняти Український прапор в Африці.

Холдингова компанія АвтоКрАЗ надасть спортивний трак КрАЗ-5233ВЕ-О8б-Д1О для участі в щорічному ралі-рейді, який буде проходити з 14 по 28 березня 2009 року в марокканській пустелі Сахара. 23 грудня 2008 року між ХК АвтоКрАЗ та Національною автомобільною лігою Золоте кермо підписано Офіційне угоду про спільну участь у жіночому ралі Rallye Aicha des Gazelles і затверджений план підготовки автомобіля і команди. Rallye Aicha des Gazelles – єдине в світі жіноче змагання з орієнтування на автомобілях, мотоциклах, квадроциклах, вантажівках. Воно проводиться з 1990 року під патронатом Короля Марокко Могаммеда VI.

Цю гонку називають "жіночий Дакар": за 14 днів учасниці долають 2 500 тисячі кілометрів піщаних дюн по пустелі Сахара в Марокко. На відміну від "чоловічого Дакара", учасниці Rallye Aicha des Gazelles орієнтуються виключно за допомогою компаса та топографічної карти: використання систем супутникової навігації, технічна допомога категорично заборонені. Швидкість – не головне. Головне – вміння керувати автомобілем в умовах повного бездоріжжя.

Переможцем стане той, хто подолає меншу кількість кілометрів і добереться до точки контролю без штрафних очок. Вперше серед сотень екіпажів з 40 країн світу виклик пустелі на ралі Rallye Aicha des Gazelles сміливі українські гончиці: перший пілот Ірина КРАВЕЦЬ та штурман Таліна ДЕДЖІРОЛАМО кинуть разом з супер-всюдихідом КрАЗ-5233ВЕ-086-Д10 колісної формули 4х4.

КрАЗ-5233ВЕ-086-Д10 – автомобіль, для якого немає перешкод, але гонка пустелею для нього – перше масштабне випробування. Невдалий досвід участі в Дакарівському ралі у 2008 році, коли організаторами з причини теракту змагання були скасовані, не дозволив продемонструвати всі його якості. Багаторазові призери українських та міжнародних ралі Ірина КРАВЕЦЬ та Таліна ДЕДЖІРОЛАМО і керівник проекту – майстер спорту з авторалі, Чемпіон України, керівник Національної Автомобільної Ліги України Золоте Кермо Роман ЩІПКОВ, впевнені, що цей автомобіль пройде всі випробування і призведе українських гонщіц до перемоги.

На автомобілі КрАЗ-5233ВЕ-086-Д10 встановлений силовий агрегат у складі серійного двигуна ЯМЗ-238ДЕ2 потужністю 330 к.с., потужна 9-ступінчата коробка передач моделі 9JS150TAB і новий однодисковове зчеплення моделі MFZ-430 фірми Sachs.

Для успішного подолання ділянок ралі, довжина яких сягає 1000 км, на позашляховик встановлені три серійних баки для пального загальною ємністю 750 л, запасу яких цілком вистачає для подолання запланованої відстані. У кузові встановлено чотири потужних трубчастих дуги, що забезпечують жорсткість кузова на випадок перекидання автомобіля. Уздовж бічних бортів кузова розміщені шість запасних коліс. Задня дуга подвійна і має кран, що складається з простого тросової лебідки для підйому та опускання запасних коліс при їх заміні.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі