друкувати


Юрій КОСТЕНКО про політичні підсумки 2008 року та прогноз на 2009-й рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 07:18:52

Головний підсумок 2008 року: Попри світову фінансову кризу, Україна демонструє економічну стійкість. В Україні все ж таки відсутні обвальні процеси, які ми бачимо в інших країнах.

Якщо ж говорити про українську політику, особливих перемог впродовж року, на жаль, не було. Здебільшого були поразки української демократії, яка вперше за всю історію незалежної України отримала формальну більшість в парламенті, але не продемонструвала якісно нову політику. Це стосується також і Президента, і прем‘єр-міністра.

Тим не менше Президент зробив дуже вагомий крок щодо творення української національної політики. Цьогорічне відзначення 75-річчя Голодомору 1932-33 років – вагома сторінка в українській історії, оскільки у Книгах пам‘яті нарешті відтворена історія кожної окремої родини, що зазнала втрат у цій трагедії.

Прогноз на 2009 рік: Криза – це не тільки час втрат, а й час серйозних змін, саме у кризових періодах народжувалася нова якість державної політики, і нова якість економічних програм. Теж саме, думаю, відбудеться і з Україною. Усе, що протягом 17 років заважало нам рухатись вперед – залишки комуністичної системи управління, організація виробництва і політики, – має віджити, а натомість народитись те, що дасть Україні і нову політичну перспективу, і нові соціальні стандарти, і нову економіку.

Не думаю, що наступний рік стане переломним в плані української національної політики і захисту національного інтересу. Проте в наступному році кризові явища, які будуть лише поглиблюватися, дадуть змогу виходити на політичну арену тим силам, які все своє політичне життя дбали про національне, а національне має бути попереду всього, бо тільки тоді можна створити принципово іншу якість державної політики.

Автор: Петро А.ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі