друкувати


Ярослав ДЖОДЖИК про економічні підсумки 2008 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 07:14:18

Сьогодні українська економіка - це приклад симбіозу великого капіталу і державного апарату. Така олігархічно-кланова система, коли політика зрослася з великим бізнесом та існує стійка залежність влади від інтересів конкретних фінансово-промислових груп, вичерпала себе і економічна криза в Україні є підтвердженням цього.

Причини кризи в Україні суттєво різняться від тих, які є у світі. В Україні панує зневага чиновника до підприємців та фактично повне ігнорування інтересів малого і середнього бізнесу. Підтвердженням цього є невтішні висновки міжнародних експертів, які поставили у 2008 році Україну лише на 145 місце із 181 за умовами сприятливості для ведення підприємницької діяльності. Такі ж невтішні показники у нас і у боротьбі з корупцією, де ми посідаємо найнижчі позиції в Європі. Внаслідок цього українська економічна система нестійка до зовнішніх потрясінь.

Ми дуже залежні від експорту сировини і не вміємо фактично задовольняти значну частину потреб внутрішнього ринку у споживчих товарах, оскільки не створили сприятливих умов для малого і середнього підприємця, який є більш гнучкий і здатний швидше реагувати на зміни економічної кон'юнктури. До речі, статистика підтверджує це, адже в Україні малий і середній бізнес формує лише близько 11% ВВП, в той час як у розвинених країнах цей показник досягає 60-70 %.

З огляду на це, економічна криза повинна відновити повагу до підприємця-господаря. Ми зрештою маємо позбавитись радянських стереотипів і зрозуміти, що "бути заможним" - добре. Сподіваюсь, що українська влада під впливом кризи візьме на озброєння гасло британських консерваторів у минулому столітті, що "кожен англієць має стати капіталістом". Перефразовуючи, можна сказати, що вихід з економічної кризи в Україні полягає в тому, щоб у кожного були умови працювати на себе, свою сім'ю і свою батьківщину, а функція держави полягала в тому, щоб через фіскальні та адміністративні механізми забезпечити це. Тоді українська держава матиме майбутнє".

Автор: Петро А.ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі