друкувати


Не допомагайте жити адвокатові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 06:05:27

Звертатись у будь-який державний чи громадський орган із заявою, скаргою пропозицією, як відомо, - невід'ємне право кожної людини. А обов'язок кожної посадової особи — об'єктивно і вчасно розглянути звернення, перевірити викладені факти, прийняти певне рішення й повідомити людину про наслідки розгляду. Більше того, згідно з президентським указом за 13 серпня 2002 р. "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення", у разі виявлення ознак тяганини, формалізму й бюрократизму при розгляді звернення посадову особу мали б притягнути до відповідальності перед законом.

Усе, отже, продумано і передбачено законодавством. А тепер погляНЬМО, як дотримуються вимог законодавства посадові й службові особи нашого міста.

Свого часу самотня 76-річна М. Данилюк, помилково вважаючи, що укладає договір довічного утримання, подарувала свою квартиру сусідові. Сусід дар прийняв, проте обтяжувати себе доглядом за дарувальницею не став, а перебрався жити в одне з сіл району. Виникла потреба визнати договір дарування нечинним. Щоб звернутися в суд, жінці належало мати довідку з ЖЕД №2 про те, хто ще, крім неї, зареєстрований у її колишній квартирі, й довідку бюро техінвентаризації із зазначенням, кому ж належить квартира за правом власності.

Іде Марія Миколаївна 3 грудня ц.р. до начальниці ЖЕД №2 з усною заявою про те, що потрібна довідка. Начальниця, глибокодумно переконує жінку в необхідності для видачі такої складної довідки...адвокатського запиту. Іде Марія Миколаївна в п'ятий кабінет бюро техінвентаризації й чує те саме.

Кому поскаржитись? Хіба міському голові. Пише жінка скаргу на бездіяльність начальниці ЖЕД і знову приходить... Правильно, в ЖЕД, по довідку. Начальниця прохачку взагалі не приймає. Довідку, каже, не дам, а ось зразок адвокатського запиту будь ласка. Нехай звертається адвокат, тоді побачимо. На вимогу розписатись за отримання письмового звернення ні начальниця, ні її секретар не зважили.

Такі випадки кричущого правового нігілізму в нашому місті не поодинокі. В інспекції державного архітектурно-будівельного контролю також можуть не прийняти ваше звернення, зажадати, шоб ви відправили своє звернення поштою, ще й похвалитись, що вони посідають перше місце в області за накладанням на людей штрафів. Деякі служби навіть вимагають адвокатського запиту в тому разі, коли дружина просить видати довідку про номер поховання її чоловіка на цвинтарі.

Тим часом керівникам мало б бути відомо, що для відправлення в інтересах громадянина адвокатського запиту адвокатові слід укласти з громадянином угоду про правову допомогу, отримати гонорар, майже половину якого треба перерахувати пенсійному фондові й податковій інспекції, додати до запиту копію угоди про надання правової допомоги, а вже аж тоді направити запит адресатові. Також мало б бути відомо, що боронити свої інтереси особисто чи наймати адвоката — це особиста справа людини.

Звичайно, неправомірні дії тих, хто вимагає непотрібного адвокатського запиту, можна оскаржити вищому органові, якому підлеглий керівник, або в суді. У цьому випадку ми неодмінно повідомимо, як відреагували на незаконні дії начальниці ЖЕД №2, міський голова, а на передовика з накладання штрафів — обласна державна адміністрація.

Що стосується звернення до суду за невиконання вимог Закону "Про звернення громадян", то розгляд такої справи в порядку цивільного судочинства з урахуванням завантаженості суддів і апеляційного оскарження в кращому разі триватиме півроку. Це й є однією з найважливіших причин глибокого незадоволення людьми владою.

Автор: Михайло МАРТИНЮК
Джерело: Коломийська правда
Обговорити на форумі