друкувати


Toyota змінить керівника

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 01:11:31

У 2009 році в компанії Toyota може змінитися президент, пише "Дєло ". Нинішній керівник японського автовиробника – Катсуакі ВАТАНАБЕ – в наступному році планує залишити свій пост. Причина цього рішення поки не називається, однак деякі експерти припускають, що ВАТАНАБЕ вирішив піти з-за збитків у розмірі 1,66 мільярда доларів, які мають бути за результатами 2008 фінансового року. Якщо прогнози підтвердяться, то вперше за останній 71 рік компанія Toyota залишиться без прибутку.

Найбільш імовірним претендентом на посаду президента Toyota Motor є Акіо ТОЙОДА - онук Кіічіро ТОЙОДА, засновника цієї компанії, і син Сойчіро ТОЙОДА, який керував компанією протягом 10 років – з 1982 по 1992 рік. Ще одним кандидатом на той же пост є Сухеі ТОЙОДА, зараз очолює підрозділ Toyota Boshoku.

Варто відзначити, що члени сім'ї ТОЙОДА не займали пост президента компанії з 1995 року. І, як вважають експерти, можуть не отримати його, і зараз із-за протидії з боку Хіросі ОКУДА – людини, котра керувала Тойотою з 1995 по 1999 рік. На його думку, нащадки Кіічіро ТОЙОДА не мають навичок для того, щоб керувати настільки великою компанією.

Інші експерти вважають, що ОКУДА не правий – Акіо ТОЙОДА працює у компанії своєї родини з 1984 року і реалізував кілька великих проектів. Він адаптував систему бережливого виробництва для потреб японських дилерських центрів, створив єдину комп'ютерну мережу для всіх дилерів в Японії, а у 2001 році організував роботу компанії Toyota в Китаї, зумівши укласти партнерські відносини з найбільшим місцевим виробником.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі