друкувати


Кризу підсилюють внутрішні чинники, а допоможуть вирішити — зовнішні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 12:32:40

За словами українських політиків, майбутній рік буде неймовірно важким. Бюджетників залишать без зарплати, соціальні виплати і програми розвитку будуть припинені. Газета Ізвєстія в Украінє звернулася до директора економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василя ЮРЧИШИНА (на фото) з питанням: "що чекає Україну в 2009 році? ".

"Існують ризики – як зовнішні, так і важливіші, внутрішні. І я не знаю, як швидко ми зможемо їх подолати. Найбільш загрозливими вони будуть до кінця першого кварталу 2009 р. – це і ризики скорочення виробництва, і зростання безробіття, і скорочення доходів. Спроба уряду залатати ці проблеми емісією – що означає, у свою чергу, інфляцію і подальше падіння гривні – не виключає реалізації в наший країні "шокового сценарію ".

Якщо в першому кварталі всі найнебезпечніші ризики вдасться подолати, то до кінця року вже буде видно позитивні перспективи. За оцінками багатьох експертів, до кінця осені може відновитися позитивне економічне зростання, хоч і мінімальне. В цей же час відновлюватиметься і світова економіка – наш експорт знову стане запитуваним, а отже, наші підприємства будуть забезпечені роботою.

Говорити про розвиток окремих галузей безглуздо – не можна визначити, на які більше, а на які менше впливає курс гривні. У нас є ряд глобальних системних ризиків, не вирішивши які, не можна говорити про відновлення окремих галузей. До таких ризиків насамперед відноситься політична необлаштованість, а також курс гривні, який коливається і, за нашими прогнозами, продовжить це робити.

Те ж саме стосується скорочення промисловості і зниження доходів – якщо обсяги виробництва падатимуть, то скоротяться надходження до бюджету, а відповідно, виросте заборгованість з виплати зарплат.

Але, не дивлячись на песимізм, у нас є два непогані чинники, використовуючи які, ми зможе істотно пом’якшити наявні негативи. Перший – меморандум з МВФ, де закладені точні і зрозумілі макроекономічні і стабілізаційні програми, виконання яких повинно істотно понизити ризики і ввести державну політику в певні рамки. А оскільки це зовнішній чинник, то ми не буде щоразу себе виправдовувати, що нам хтось перешкодив.

Наступний чинник – теж зовнішній, і теж позитивний – Евро-2012: програма розвитку. Це інфраструктурні проекти, підготовка до проведення яких здійснюється за рахунок розширення сфери послуг, дорожнього і готельного будівництва. Під ці проекти можуть прийти гроші Европейського банку реконструкції і розвитку, і так далі. Але для цього потрібно, щоб все запрацювало. А для того, щоб все запрацювало, необхідна мінімізація політичного антагонізму ".

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі