друкувати


Ціна на власний та імпортний газ має бути однаковою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 11:41:04

Газпром, як і кожного року, знову висуває ультиматум. Уже не вперше російський газовий монополіст погрожує почати Новий рік із перекриття вентиля Україні.

Про традиційні проблеми з Газпромом говорить директор енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир САПРИКІН. На його думку, якщо не реформувати цю сферу, через рік українці знову почують від представників російського концерну чергові погрози перекрити вентиль. "Має бути одна-єдина ціна на газ, як на імпортний, так і на газ власного видобутку", – стверджує експерт.

Наступним каменем спотикання після оплати боргу є ціна за російський газ наступного року. Раніше Газпром погрожував чотирмастами доларів за тисячу кубів. І це тоді, коли нафта на світових ринках, до вартості якої прив’язана вартість газу, різко дешевшає. Потім росіяни заговорили про 250-300 доларів... А Президент ЮЩЕНКО висловлював кілька днів тому сподівання на 100 доларів. Володимир САПРИКІН захмарних цін на газ не очікує. "Можна прогнозувати, що ціна для країн ЄС в другому-третьому кварталах 2009 року буде нижчою, ніж зараз (сьогодні вони платять понад $500). Однак, ціна для України все ж буде вищою, ніж та, яку ми платимо нині. Загалом я сподіваюся, що вона буде менше, ніж $250 за 1000 кубічних метрів".

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі