друкувати


Черга за іпотекою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 10:52:35

Асоціація іпотечних банків США повідомила, що число заявок на оформлення іпотечних позик в США тільки за минулий тиждень збільшилася на 48%. Завдяки беспрецедентному зниження базової облікової ставки ФРС США і виділенню багатомільярдних коштів на викуп проблемних іпотечних облігацій відсотки на іпотеку впали до рекордних показників, що стимулювало різке зростання бажаючих рефінансувати свій кредит або укласти новий контракт на купівлю житла.

Зусилля американської фінансової влади щодо зниження вартості позикових коштів для роздрібних ринків починають давати результати – в США зафіксовано рекордний ріст звернень за рефінансуванням іпотечних кредитів і укладанням нових контрактів. Як повідомила американська Асоціація іпотечних банків (MBA), індекс активності, котрий нею складається за іпотечними позиками тільки за минулий тиждень досяг 1245 пунктів, що на 48% вище в порівнянні з попереднім тижнем. Показник, досягнутий минулого тижня, є рекордом з липня 2003 року. За даними MBA, більше 80% звернулися в іпотечні банки та організації і подали заявки на рефінансування своїх іпотечних позик, переходячи на інший кредитний тариф з більш вигідною відсотковою ставкою. При цьому 11% заявок склали нові контракти на купівлю будинків. "Люди у масовому порядку кинулися рефінансуватися", – повідомив в інтерв'ю Bloomberg гендиректор масачусетської іпотечної фірми Mortgage Master Лейф ТОМСЕН, додавши, що його компанії довелося додатково найняти 50 фахівців з обробки заявок на рефінансування іпотечних позик.

До різкого зростання кількості іпотечних заявок привели безпрецедентних заходів американського уряду з підтримки роздрібного кредитування і в тому числі на ринку житла. Нагадаємо, в середині грудня ФРС рекордно знизила базову облікову ставку до 0,25%. Крім того, у листопаді ФРС повідомила про виділення $600 млрд на викуп з ринку облігацій державних іпотечних агентств Fannie Mae, Freddie Mac і Ginnie Mae. За даними Freddie Mac, ставки за найпопулярнішими іпотечними кредитами в США минулого тижня впали більш ніж на 0,25% і досягли 37-річного мінімуму. Останні події дозволяють деяким експертам робити обережні прогнози про те, що, якщо попит на рефінансування іпотечних кредитів у США найближчим часом продовжиться, це може призвести до стабілізації цін на житло в США, які падають з січня 2006 року.

"Схоже на те, що в країні починається бум іпотечного рефінансування. Міністерство фінансів і ФРС створили обстановку, при якій даний розвиток подій стає неминучим", – повідомив у записці для інвесторів аналітик інвесткомпанії Ladenburg Thalmann Річард БОУВ.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі