друкувати


У дзеркалі часописів минулого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-29 10:22:00

Громадсько-політичний діяч, кандидат історичних наук, заслужений працівник освіти України Василь ГЛАГОЛЮК віддавна досліджує історію преси покутського краю. Місцеві журналісти привітали його з виходом книги "Українська преса Покуття як джерело вивчення суспільно-політичного життя краю 20-30 рр. XX століття".

Книга побачила світ у видавничому центрі "Просвіта" наприкінці 2008 року накладом тисяча примірників за постановою вченої ради Львівської наукової бібліотеки ім.В.Стефаника НАН України.

У своїй науковій праці В.ГЛАГОЛЮК (на фото) наголошує, що "покутська преса першої половини XX століття посідала важливе місце в духовному, культурному, громадському і політичному житті західного регіону. Періодичні видання відображали і фіксували історичний час з усіма його найхарактернішими ознаками, соціально-економічними і моральними особливостями та ідейним розвоєм. Часописи передавали факти, свідчення доби, допомагали пізнати витоки явищ, подій у конкретних умовах, скласти об’єктивну правдиву картину життя". Автор класифікував основні особливості відображення на сторінках часописів українського визвольного руху і соціально-політичного життя регіону.

Видання має цінність в історичному та аналітичному планах. Вражає те, що в не найкращі часи минулого століття демократичної свободи слова було більше, у газетах і журналах публікувалися гостро критичні матеріали про владу, життя простолюду, який бажав волі. І якщо сьогодні діє проголошена свобода слова, то можна здивуватися тому, що в покутському краї виходить часописів у декілька разів менше, аніж у минулому...

Книга, як зазначено в анотації, видана для науковців, викладачів, студентів, журналістів і культурологів.

Автор: Василь МИХАЙЛОВИЧ
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі