друкувати


Банки поступово залишають авторинок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-27 10:22:17

Банки поступово залишають авторинок: до середини грудня число кредиторів зменшилася до восьми-дев'яти. Головними діючими особами в автокредитуванні тепер стають фінансові компанії, створені автовиробниками і дилерами. Щоб хоч як-то налагодити продаж машин, вони розкручують програми розстрочки під символічні ставки.

Банкіри самоусунулися. Згортання автокредитування почалося ще восени: у вересні позики на купівлю машин надавало 42 банку, жовтні – 22, листопаді – 10, до середини грудня – всього лише 8-9. "Як правило, кредитують регіональні фінустанови або ті, хто тільки увійшов на ринок і має запас ресурсів", – пояснив Дєловой Сталіце ситуацію заступник начальника управління роздрібного бізнесу OTP Bank Юрій ВОРОНЮК. "Більшість банків змушені або значно обмежити видачу автокредитів, або серйозно підняти процентну ставку і посилити вимоги до позичальників", – доповнив його начальник управління автокредитування Альфа-Банку (Україна) Віталій ЖІХАРЦЕВ.

За три місяці гривневі позики для водіїв подорожчали на 8-10% (до 25-34% річних), доларові – на 5-8% (18-24% річних). Вдвічі збільшилася і вартість оформлення кредиту – до 3-4% від суми, одночасно ряд фінустанов ввели щомісячні комісії – 0,5-0,6% від суми. "При цьому багато хто з них прикрили кредитування в інвалюті, зупинившись на роботі в гривні", – повідомив ДС начальник управління продажів через альтернативні канали та партнерів банку АТ Індекс-банк Роман БУНІЧ.

Терміни кредитування скоротилися з п'яти-семи до трьох-п'яти років, а розмір мінімального початкового внеску збільшився з 10-20 до 40-50% вартості авто. Фінансисти посилили й базову вимогу до позичальника: якщо раніше розмір щомісячного платежу за кредитом не міг перевищувати 50% зарплати, то тепер - 30-40%. За словами фінансистів, вони сьогодні не просто вивчають матеріальне становище претендента на кредит, але й аналізують його найближчі фінансові перспективи (можливість скорочення, закриття підприємства та ін). "Почастішали відмови в наданні позик. На кредитних комітетах зараз задовольняється не більше 10% заявок на покупку авто", – розповів ДС Юрій ВОРОНЮК.

Фінкомпаніі розгорнулися. По мірі згортання банками автокредітних програм активізувалися "доньки" автовиробників та дилерів – фінансові компанії, чия частка на авторинку в середині 2008 року становила лише 2-3%. Їх програми сьогодні умовно поділяють на два види – кредитні та розстрочки. У першому випадку громадянам надають можливість оформити класичний позику на строк до семи років з початковим внеском 10-50% вартості (в залежності від марки авто). Чим більше внесок клієнта, тим на меншу ставку він може розраховувати: вартість гривневих позик коливається в межах 17-21% річних, в доларах США, – 7-15% річних. Одноразова комісія при оформленні кредиту складає 2-3% суми. Валютні кредити надають лише фінкомпаніі, котрі налагодити партнерські відносини з банками (адже тільки банки мають валютні ліцензії), такі як, наприклад, RCI Financial Services Ukraine ("дочка" французької RCI Banque Group, що входить в холдинг автовиробника Renault), яка реалізує свої програми – Nissan Finance і Renault Finance – у співдружності з Індекс-банком. Так само, як і банки, фінансові компанії аналізують фінансовий стан позичальника, хоча, за словами експертів, оцінюють його не так суворо: за різними оцінками, відсіваються лише близько 50% кредитних заявок.

Куди простіше отримати позику в рамках програм розстрочки (цю схему активно розкручує корпорація АІС через свою ФК Еврокапітал). У цьому випадку фінкомпаніі взагалі не аналізують матеріальне становище покупців авто: від позичальника не потрібне навіть надання довідки про зарплату. Правда, при цьому йому доведеться дотримуватися більш жорсткі умови: мінімальний початковий внесок за даними програмами досягає 70%, а термін кредитування становить один-два роки. Кредит, що оформляється у гривні, надається з так званим валютним застереженням: хоча сума позики фіксується у нацвалюті, проте кожен місяць перераховується за спеціальною формулою (у залежності від зміни офіційного курсу долара). При цьому, правда, водіям пропонується рекордно низька ставка – від 1% річних. "Головним недоліком таких, за нинішніми мірками, пільгових програм є те, що вони розраховані лише на окремі марки машин, і на них не можуть претендувати покупці всіх авто. У даному випадку фінкомпаніі працюють не на заробіток, а виключно на зростання продажів дилерів, які з жовтня стрімко падають", – пояснив ДС ситуацію представник однієї з великих компаній-автодилерів.

На сьогоднішній день в Україні активно працює п'ять ФК, що надають позики на придбання авто: RCI Financial Services Ukraine (на марки Nissan, Renault, Dacia), Еврокапітал (на авто, що продаються корпорацією АІС), ПростоФінанс (на машини Українського автомобільного холдингу, корпорації Укравто і Рено-Україна), Ніко Капітал (на моделі Mitsubishi).

Фінансові компанії почали поступово заміщати банки, залишає ринок автокредитування. "Реалізація за програмою Nissan Finance з літа зросла в три рази. Сьогодні по ній фінансується близько 80% всіх кредитних продажів марки Nissan", – розповів ДС PR-менеджер Ніссан Мотор Україна Ігор СОКОЛОВ. "Частка кредитних продажів автомобілів Renault компанією RCI Financial Services Ukraine у дилерів сьогодні доходить до 60-80% загальної реалізації", – доповнила його директор з продажу та розвитку дилерської мережі ЗАТ Рено Україна Яна МІНЕНКО. За словами фінансистів, уже найближчим часом портфелі фінкомпаній продовжать збільшуватися. "Але при цьому не варто очікувати появи в Україні нових фінансових компаній, як це прогнозувалося раніше. Автовиробники сконцентрують свої зусилля на більш пріоритетних завданнях, на ринках, щоб в нинішніх умовах наростити свої продажі", – зазначив у розмові з ДС заступник начальника управління розробки і розвитку продуктів автокредитування VAB Банку Євген ОПАРІН. Нагадаємо, що раніше було передбачити появу в нашій країні фінансових «дочок» Toyota, BMW і Volkswagen.

Автор: Антон ОДАРЮК
Обговорити на форумі