друкувати


Вся інформація у Бога

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 04:11:10

Економісти мало що можуть сказати про природу нинішньої кризи. На перший погляд, існують цілком правдоподібні теорії. Одна з них – теорія інформаційної асиметрії. У 1970 р. вийшла знаменита стаття Джорджа Акерлофа "Ринок лимонів" (так у США називають уживані, "вичавлені" автомобілі). Покупець не може на вигляд визначити міру зносу. Кращий вихід для нього – припустити, що у машини середня якість, і запропонувати за неї середню ціну. Продавець не може отримати за машину, яка відмінно збереглася, пристойні гроші, тому він і не буде її продавати. Відтак середня якість уживаних машин на ринку прагне до зниження. "Лимони" вичавлюють з ринку пристойні екземпляри. Зворотна ситуація в страхуванні. Покупець краще за продавця знає, які його ризики. Відбувається "несприятливий відбір": страховики встановлюють тариф, який відлякує клієнтів з низькими ризиками. У результаті частка високоризикованих контрактів в портфелі прагне до зростання за рахунок частки менш ризикованих.

Все вищесказане повною мірою відноситься до фінансових ринків. Домінуюча гіпотеза інформаційної ефективності має на увазі, що ціни відображають всю інформацію, що є на сьогодні, про актив. Але будь-який фахівець заперечить, що є ті, хто знає більше, ніж інші, і саме вони заробляють більше. Але навряд чи варто винуватити в нинішній кризі інформаційну асиметрію. Ця теорія передбачає, що хтось добре інформований виграє за рахунок нещасних простаків. Але як пояснити, що програють (або виграють) всі, скрізь і водночас? Теоретики інформаційної ефективності вважають, що зібрати повну інформацію про актив (та й взагалі про все) в принципі можливо. Лихо лише в тому, що не всі цією інформацією володіють.

Але в прикладі АКЕРЛОФА проблема визначення ціни на машину не в тому, що ніхто не знає, коли вона зламається. Вона в тому, що продавець набагато краще уявляє собі шанси на поломку, ніж покупець. Справжня проблема цього світу в тому, що ті, хто вважає себе обізнаним краще від інших і намагається обдурити ближнього, насправді одурюють самі себе, – вони теж нічого не знають. Інакше кризи і не трапилося б: хтось обов’язково робив би правильні ставки і ріс би до небес. Але вся інформація є тільки у Бога, а він не грає на біржі.

"Дивно, наскільки ненадійний той базис знань, на основі якого ми будуємо наші оцінки майбутніх доходів", – писав Джон Мейнард КЕЙНС багато років тому. Немає жодної повної інформації. Ні у кого. Йдеться про різні ступені слабкої інформованості. Іншими словами, краще виходити з передумови про недосконалість знання, ніж із віри у можливість володіння всією інформацією. Так простіше буде пояснити, чому ми опинилися там, де ми опинилися.

Автор: Роберт Скидельский (на фото), член палати лордів британського парламенту, професор Ворвікського університету
Назва оригіналу: Вся информация у Бога
Джерело: Ведомости
Переклав: Андрій Павлишин
Обговорити на форумі