друкувати


У 2009-му падіння ВВП становитиме 3-5%, інфляція — 14-15%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 03:30:25

Директор економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН підбив підсумки економічної ситуації в країні у 2008 році, а також поділився з газетою Хрещатик своїм баченням подальшого розвитку економічної ситуації в країні і зробив прогнози щодо розвитку тенденцій, які впливатимуть на економіку 2009 році.

— Які чинники будуть визначальними та впливатимуть на динаміку української економіки в наступному році?
— Швидше за все наступний рік характеризуватиметься рецесійними явищами, і найгірша ситуація, за нашими оцінками, спостерігатиметься в першому кварталі, коли низка ризиків зійдеться разом. Серед найвагоміших варто назвати такі: загроза зниження промислового виробництва, тенденції до якого вже простежуються нині; ризик погіршення ситуації із наповненням бюджету; ризики, пов’язані із необхідністю розширення соціальних програм, оскільки багато людей втратять роботу і потребуватимуть підтримки; ризики незадовільної зимової ситуації із платіжним балансом та багато інших. Саме тому кінець першого кварталу буде найскладнішим, а протягом року треба очікувати шокових падінь темпів промислового розвитку. Наша попередня оцінка щодо динаміки ВВП в наступному році — падіння до –3-5%), але показники першого кварталу будуть значно гірші.

— Чи погоджуєтеся ви із думкою, що на січень-лютий припаде пік зниження ВВП?
— У січні ще, можливо, й ні, адже це зазвичай інерційний місяць, а ось у лютому та березні ймовірність вища. Саме тоді буде найскладніше виконати соціальні зобов’язання.

— Які соціальні наслідки кризи можуть позначитися на житті громадян?
— Насамперед це, звичайно, скорочення прибутків, яке підсилиться тенденціями щодо зниження заробітної плати в січні-лютому порівняно із іншими місяцями. Але значною мірою погіршення ситуації буде пов’язане із падінням промислового виробництва, яке триватиме й призводитиме до зниження заробітних плат, а отже, до зменшення відрахувань у соціальні фонди. Виникнуть проблеми із платежами, зокрема за житлово-комунальні послуги, вартість яких зростатиме. Все це разом матиме шоковий вплив на розвиток економіки. Не думаю, що будуть силові варіанти, масові протести із елементами насилля, але варто реально оцінювати майбутнє високе напруження в суспільстві.

— Ваші прогнози щодо темпів інфляції наступного року?
— Інфляційні прогнози очікуються не надто негативні, але, на жаль, це буде пов’язано не зі стабілізацією економіки, а із зниженням загального попиту. Люди отримуватимуть нижчу заробітну платню, доведеться більше платити за житлово-комунальні послуги, за кредит, що залишився із попередніх років. Отже, зменшення темпів інфляції буде пов’язане зі зниженням платоспроможності, вартість товарів не зможе зростати, навіть за умови підвищення цін виробниками. Але загалом динаміка наступного року буде значно спокійніша порівняно із нинішнім, хоча й не буде низькою, десь 14-15%, хоча у 2008 році інфляція сягне 21%.

— Які кроки в цій ситуації варто робити уряду та чи справляється він з усіма викликами?
— У принципі маємо Програму виходу із кризи та розуміння напрямків дій, але питання в її реальному виконанні. На жаль, є лише дискусії на всіх рівнях та бездіяльність Верховної Ради, яка не працює, не приймає законів, постійно відбуваються суперечки між різними політичними силами, фактично немає єдиної владної команди, яка виступає за розвиток країни. Тому, хоч що б ми нині запропонували, йтиметься про ймовірність запровадження порад. З цієї точки зору, добре, що є узгодження із МВФ, котрий виступає у якості зовнішнього подразника, стимулятора дії. Є й інший подразник — Програма Євро-2012, але вона відійшла на другий план, хоча й може стимулювати розвиток інфраструктури, будівництва, окремих галузевих напрямків, у тому числі переробки продукції, формування сучасної системи послуг тощо. Маємо що робити, з чого починати та чим закінчувати.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org за Хрещатик
Обговорити на форумі