друкувати


Туркменістан знайшов важелі впливу на Росію в газовому питанні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-26 09:30:36

"У тому, що Туркменістан досі не назвав ціну на газ для Росії на 2009 рік, є політичний чинник". Про це заявив провідний експерт енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО, — повідомляє агенція Реґнум.

Він відзначив: "Коли президентом Туркменістану був Сапармурат НІЯЗОВ, він фактично сам вирішував, якою буде ціна на газ. Але Туркменістан був закритою країною, і маневру у НІЯЗОВА практично жодного не було. Тепер новий президент Туркменістану Ґурбанґули БЕРДИМУХАМЕДОВ (на фото) розвинув дуже активну політичну міжнародну діяльність. У нього є дуже багато пропозицій щодо постачань газу до Європи. Тому в Туркменістану з’явилися аргументи в переговорах з Росією. Йому пропонують і проект Набукко, і газові постачання в європейські країни взагалі, так званий Прикаспійський газопровід. До того ж зараз будується газопровід до Китаю. Тому за останні два роки позиція Туркменістану в міжнародній політиці і газовій сфері зокрема надзвичайно посилилася. Тому зараз Туркменістан добивається якнайбільшої вигоди з погляду ціни на газ".

"Мені здається, що буде ухвалене рішення, що ціна на газ формуватиметься за формулою європейської ціни. У іншому випадку Туркменістан може підписувати контракти з іншими країнами або відмовитися від Прикаспійського газопроводу. У нього з’явилося дуже багато аргументів у переговорах з Росією", — підкреслив пан ОМЕЛЬЧЕНКО.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі