друкувати


Що втрачає людина, працюючи нелегально

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 10:33:40

Заробітна плата - невід'ємне право кожного громадянина України, визначене Конституцією. Від її розміру залежить розмір податку з доходів фізичних осіб - одного з основних джерел наповнення місцевих бюджетів.

На жаль, такі негативні явища, як використання праці незареєстрованих найманих працівників, виплата заробітної плати в "конвертах", або в розмірі, нижче законодавчо встановленого мінімуму, не втрачають своєї актуальності, оскільки від "тіньових" розрахунків втрачає бюджет, а через необізнаність і низький рівень свідомості надто дорогою ціною платять за це і самі наймані працівники.

Що ж втрачає людина, працюючи нелегально або отримуючи заробітну плату в "конвертах"? Насамперед, вона позбавлена соціальної захищеності в разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності та пологів. Також не проводяться страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, людина не отримує в повному обсязі допомоги по безробіттю в разі скорочення, вона беззахисна перед роботодавцем - у випадку конфлiкту чи травматизму, у неї немає доказiв того, що вона дiйсно працювала на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця. Крім того, такому працівнику не нараховується трудовий стаж, з його заробітної плати не відраховуються пенсійні внески, що в майбутньому негативно позначатиметься на розмірі трудової пенсії, йому складно отримати банківський кредит.

Від прихованої зайнятості зазнає значних втрат і місцевий бюджет, адже значну частину в його формуванні займає саме податок з доходів фізичних осіб. Як наслідок, в бюджеті не вистачає коштів для достатнього фінансування соціальних сфер.

Працівниками ДПІ в м.Івано-Франківську постійно проводиться комплекс заходів, спрямованих на виявлення та упередження таких порушень. Податківцями міста добре налагоджена співпраця з Територіальною державною інспекцією праці та органами місцевого самоврядування. З керівниками підприємств-порушників постійно проводиться індивідуальна робота, а саме, протокольні бесіди та заслуховування на засіданнях робочих груп.

Важливу роль у виявленні порушень щодо виплати заробітної плати відіграє контрольно-перевірочна робота.

Так, за 11 місяців 2008 року за результатами перевірок івано-франківськими податківцями було виявлено 994 неоформлених найманих працівники, яким виплачено 537,4 тис.грн. доходу. За результатами вжитих заходів до бюджету міста було забезпечено додаткових поступлень податку з доходів фізичних осіб в сумі 78,9 тис.грн. Крім того, за рахунок вжитих заходів, а саме, масово-роз’яснювальної та контрольно-перевірочної роботи податківцями додатково залучено до реєстрації 408 фізичних осіб.

Зокрема, нещодавно, під час проведення планової документальної перевірки одного з суб’єктів господарювання нашого міста - юридичної особи було встановлено факт виплати заробітної плати 5 найманим особам без нарахування та сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб. Тепер цьому підприємству доведеться сплатити до бюджету майже 30 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

ДПІ в м.Івано-Франківську звертається до всіх керівників підприємств та організацій, а також до приватних підприємців: шановні роботодавці, дотримуйтесь вимог трудового законодавства! Поважайте своїх працівників! Не позбавляйте їх гідного життя зараз та належної соціальної допомоги у майбутньому!

Обговорити на форумі