друкувати


Податкова міліція Прикарпаття легалізувала коштів на суму 8 мільйонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 06:06:57

"В результаті здійснення організаційних та практичних заходів з початку 2008 року Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, у тісній взаємодії з Управлінням податкової міліції ДПА в області та прокуратурою області викрито 12 злочинів, що кваліфікуються за статтею 209 Кримінального кодексу України (відмивання (легалізація) доходів одержаних злочинним шляхом)" - повідомив під час брифінгу для представників ЗМІ області начальник Управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПА в Івано-Франківській області, майор податкової міліції Мосейчук Валерій Миколайович (на фото).

Загальна сума виявлених легалізованих коштів по викритих злочинах складає 8 млн. 74 тис. грн. У двох випадках сума легалізованих злочинних доходів складала понад один млн. гривень.

З порушених у 2008 році 12 кримінальних справ за ст. 209 КК України дев’ять направлено до суду. Серед направлених до суду справ як характерні приклади можна назвати – легалізацію майна та коштів отриманих внаслідок привласнення та розкрадання колективного майна; вчинення шляхом шахрайських дій посадових осіб підприємств, які отримували у громадян кошти як авансова оплата робіт чи послуг, проте свої договірні зобов’язання не виконували.

Завдяки проведеним оперативно-розшуковим та слідчим діям в поточному році по кримінальних справах, порушених за зазначеною статтею, відшкодовано збитків в сумі 751 тис. грн.

Крім цього, з метою упередження використання "технічних" акцій у схемах легалізації (відмивання) коштів та їх вилучення з фондового ринку Управління надало матеріалами згідно яких Івано-Франківським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку скасовано реєстрацію випуску акцій по 21 акціонерному товариству області в кількості 127,3 млн. штук на загальну суму 22,1 млн. грн. і зупинено обіг акцій по 9 акціонерних товариствах в кількості 5,2 млн. штук на суму 14,8 тис. грн.

Протягом поточного року Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПА в області проведено 23 результативні перевірки суб’єктів підприємницької діяльності області з питань дотримання податкового законодавства, за результатами яких стягнуто до бюджету 1млн. 216 тис. грн. податків та штрафних санкцій.

В 2008 році вступив в законну силу вирок Надвірнянського районного суду відносно колишнього керівника одного з підприємств цього району, якого визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 205, ч.2 ст. 366, ч.1 ст.212, ч.1 ст.209 Кримінального кодексу України та призначено покарання: за ч. 2 ст. 205 КК України - 4 (чотири) роки позбавлення волі.; за ч. 2 ст. 366 КК України - 3 (три) роки позбавлення волі з позбавлення права обіймати керівні посади у сфері підприємницької діяльності строком на 3 (три) роки; ч.1 ст.212 КК України – позбавлення права обіймати керівні посади у сфері підприємницької діяльності строком на 1,5 роки; ч.1 ст.209 КК України – 4 (чотири) роки 6 міс. позбавлення волі з позбавлення права обіймати керівні посади у сфері підприємницької діяльності строком на 2 (два) роки.

На підставі ст. 70 КК України, остаточно, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, останньому призначено покарання - п’ять років позбавлення волі з позбавлення права обіймати керівні посади у сфері підприємницької діяльності строком на три роки. Керуючись ст. 75 КК України, засудженого звільнено від відбування основного покарання, встановивши іспитовий строк - два роки.

Також Мосейчук В.М. докладно відповів на численні запитання журналістів, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі