друкувати


Пивовари vs горілчаники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-25 05:08:11

Один з господарів пивоварного голдингу АТ Оболонь, народний депутат Олександр СЛОБОДЯН, заявив, що внаслідок лобістських дій у Верховній Раді України з боку виробників лікеро-горілчаної продукції здійснюється тиск на виробників пива. Основними лобістами галузі, на думку нардепа, є Микола ТОМЕНКО, Євген СІГАЛ та Павло КОСТЕНКО.

Претензії Олександра СЛОБОДЯНА стосуються обмеження реклами пива. Крім того, один із власників Оболоні піддав критиці підвищення акцизів та інших зборів. "На 17,4% Уряд підвищив акцизи. Намагалося підвищити тарифи на воду з артезіанських свердловин у 690 разів. Ми змушені були судитися з Урядом ТИМОШЕНКО, – заявив він. – Уряд постійно намагається підвищити ставки акцизного збору. У липні це не пройшло, але планується підвищення вже в січні 2009 року більш ніж на 50%".

Війни "горілчаників" та пивоварів на пострадянському просторі не рідкість. Виробники пива намагаються "вибити" горілку та інші міцні напої з алкогольного раціону населення. "Горілчаники" час від часу проводять контратаки, лоббіюючи прирівнювання пива до міцного алкоголю, що обмежує конкурентів у рекламі.

Серйозний конфлікт одного часу спостерігався в Росії. В Україні також тривають війни виробників міцного алкоголю та пива.

Однак нинішні заяви Олександра Слободяна виглядають популістським, або відверто паранояльними. Називати "пташника" Сігала або "сахарніка" Костенко лобістами інтересів "горілчаників" може лише людина, що проживає в зовсім іншому вимірі. Те ж саме стосується і пана Томенко, який вже кілька років під ряд завалівает Раду антіалкогольнимі законопроектами.

Збільшення акцизів і зборів також придумали не виключно для зменшення надприбутків учасників пивного ринку. "Водочнікі" від змін, які плануються урядом з 2009 року, постраждають не менше, ніж пивовари. Для них також збільшуються акцизи.

Крім того, на відміну від пивної галузі, в сегменті виробництва міцних алкогольних напоїв існує цілий букет проблем, пов `язаний з фальсифікованої продукцією. В загальному, говорити про те, що Віктор Пинзеник, який є ідеологом підвищення акцизів, або Юлія Тимошенко, яка підтримує такі ініціативи, лобіюють інтереси "горілчаників", навряд чи справедливо.

Під роздачу потрапив або потрапить з 2009 року весь алкогольний бізнес, починаючи від виноробів і виробників горілки, до пивоварів. Звичайно, співвласникові "Оболоні", напевно, хотілося б, щоб при збільшенні акцизів на спирт, збори на виробництво пива збереглися на нинішньому рівні. Однак подібний розклад свідчив б скоріше про оголошення війни "горілчаникам" з боку пивоварів.

Не знати лобістських розкладів всередині і поза стінами парламенту Олександр Слободян не може. Тобто, він, як досвідчений політик, просто намагається змістити акценти в політичну площину. Адже говорити про всесвітньому змову БЮТовскіх "горілчаників" проти "президентських" пивоварів на сьогоднішній день вигідно.

Автор: Кирило ЛІСОВСЬКИЙ
Обговорити на форумі