друкувати


Уряд вирішив видати лише чверть мільярда на компенсацію заощаджень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-24 03:39:27

У 2009 році український Уряд планує виділити з держбюджету на компенсацію знецінених вкладів тільки 0,25 мільярда гривень. Що цікаво, що у вересні він планував ці витрати у розмірі 9 мільярдів гривень.

Відповідна пропозиція відображена в проекті Державного бюджету на 2009 рік. У 2008 році на виплату громадянам компенсації втрат від знецінювання заощаджень спрямовано 6,4 мільярда гривень.

Крім того, в оновленому проекті держбюджету Уряд відмовився від планів надати у 2009 році державні гарантії за зобов'язаннями Державному іпотечному установі у розмірі 1 мільярд гривень і для збільшення її статутного капіталу на 100 мільйонів гривень.

Разом з тим, Уряд збільшив пропозицію з нарощування статутних капіталів державних банків. У вересні Кабінет міністрів планував спрямувати на цю мету 400 мільйонів гривень, але в грудневій редакції проекту Держбюджету-2009 вже передбачається збільшення статутних капіталів держбанків на 3 мільярди гривень: кошти планується виділяти через Стабілізаційний фонд.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту Держбюджету, за рахунок Стабілізаційного фонду іпотечне кредитування житла через державні банки складе 3 мільярди гривень.

Автор: Мийхайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі