друкувати


Банки оголосили розпродаж заставного житла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-23 07:32:51

Нерухомість завжди була найбільш вигідною сферою капіталовкладення. Відповідно, кількість бажаючих створити на цьому капітал з кожним роком тільки збільшується. І, не дивлячись на те, що в результаті спаду попиту житло різко впало в ціні, цілком природно, що як тільки кризовий застій зрушить з мертвої точки, нас заполонить нова хвиля афер. Дєло пропонує кілька порад, що потрібно знати, щоб не попастися на вудку аферистів.

У частині інвестування у будівництво, аферисти вже розробили кілька надійних схем, у які продовжують потрапляти довірливі громадяни.

1.Інсценізація будівництва. Часто девелоперські компанії заманюють клієнтів, інсценуючи будівництво. Майбутнім вкладникам показують виритий котлован, огороджену територію і працівників, котрі нібито готують площу до початку будівництва. Залишається тільки поспішити внести перший внесок і отримати квартиру на порядок дешевшим. Однак найчастіше, вони не отримують нічого – ліцензія виявляється або підробленою, або недійсною, а через пару тижнів від котловану не залишається і сліду. Буває, часто компанії-учасниці інвестиційного проекту навмисно – використовуючи будь-яку зачіпку, заздалегідь передбачену в договорі – розривають співробітництво. Крайнім при цьому виявляється приватний інвестор. Однак і він, як наслідок, знімає з себе всі зобов'язання, оскільки не укладає договори з громадянами.

2. Два власника, одна квартира. Ще один спосіб, який часто трапляється на практиці – перепродаж квартир. Одна квартира може у підсумку – при введенні будинку в експлуатацію та видачі документів на право власності – знайти відразу кілька господарів. У підсумку, довести, хто був першим у списку потенційних власників вкрай складно. Та й, якщо це все-таки вдасться зробити, вам навряд чи вдастся отримати назад свої гроші. Бувають випадки, коли ріелтори навмисно не розраховуються з власниками будинку, у яких вони купують квартири. У такому випадку, забудовники відкликають такі квартири у ріелторів і знову виставлюять на продаж. І в першому і в друому випадку результати схожі – громадяни залишаються і без грошей, і без квартири.

3. Розпродаж квартир. Коли посеред будівництва девелоперська компанія стикається з браком коштів на його продовження, перед тим, як безслідно розчинитися в повітрі, вона встигає, наживитись на ошуканих вкладниках. Компанія заявляє про продаж квартир з неймовірними знижками. При цьому, каркас будинку може бути вже добудований, велика частина роботи зроблена. Це і на радість покупцям і на руку компанії. Невдовзі після того, як вкладники додатково інвестують будівництво, фірма або заявляє про банкрутство, або просто зникає.

Висновок: Обманюють тих, хто дозволяє себе обдурити. При укладанні договору на купівлю квартири у новобудові, з'ясуйте, чи ведеться облікова реєстрація інвестиційних контрактів та договорів як між юридичними особами, так і з клієнтами. Простежте так само, щоб цей момент згадувався в договорі. Для того, щоб уберегти себе від такої елементарної помилки – користуйтеся послугами перевірених компаній, нехай навіть вони і обійдуться вам дорожче.

Відстежуйте історію будівництва інших об'єктів, що проводилися цією фірмою, зверніть увагу на дотримання нею термінів виконання проектів і здачі їх в експлуатацію. Не соромтеся вимагати оригінали документів компанії, перевіряти ліцензії. Щоб уникнути юридичних помилок при укладанні договору – які в результаті можуть стати причиною його розриву компанією в односторонньому порядку – зверніться до допомоги юристів. Якщо мова йде про великі суми грошей, не варто економити на дрібницях. В іншому випадку, ризик прогоріти значно зростає.

4. Фіктивна продаж. Одна із схем афер та махінацій, розрахована саме на скупість потенційних покупців. За певну суму агентства з нерухомості пропонують придбати списки всіх квартир, виставлених на продаж, прорекламувавши найвигідніші пропозиції. Покупець приходить дивитися квартиру. Господарі, насправді є підставні, дійсно продають квартиру. Переконавшись у достовірності заявленого, він укладає угоду і розплачується за квартиру. Однак невдовзі дізнається, що договір втратив юридичну силу. Причина цього в тому, що вибране агентство елементарно не має відповідної ліцензії для проведення подібних операцій.

Висновок: при виборі агентства з нерухомості, будь ласка, будьте гранично уважні і не кидайтеся на феноменально низькі ціни. Це одна із помилок покупців, найчастіше зустрічаються, в підсумку що залишаються і без грошей, і без квартири.

5. Квартира з мешканцями. Ви так само не захищені від купівлі житла, у якого вже є власник, нехай і тимчасово виписаний. Він може відбувати покарання у в'язниці, складатися на військовій службі або проходити лікування в психоневрологічному диспансері. Тим не менш, згідно із законодавством, за ним зберігається право зворотнього реєстрації, навіть за умови, що квартира була продана.

Висновок: не полінувалися перевірити у житлово-комунальному управлінні, чи не числится за цією квартирою тимчасово знятих з реєстраційного обліку громадян. Відсутність зареєстрованих мешканців у такому випадку – перший привід для тупрботи.

6. Продаж чужої житлоплощі. Аферисти часто пропонують покупцю купити чи орендувати нерухомість, не маючи на неї жодних прав. Ріелторська компанія може вимагати документи на право власності квартири у господарів, які бажають, наприклад, з її допомогою здати квартиру.

Самі господарі нерідко самі не знають про те, що квартира без їх відома виставлена на продаж. Отримавши – нібито для перевірки – дублікати правовстановлюючих документів, паспортів власників (іноді використовуються дані загублених паспортів) і підшукати покупця, шахраї укладають з останнім договір про продаж.

Висновок: здійснюйте операцію через надійне ріелтерськими агентство, встигла зарекомендувати себе на ринку нерухомості. Тільки в такому випадку вам може бути гарантована юридична безпека та вдалий результат операції.

7. Житлові піраміди. Крім всім відомих фінансових пірамід, є ще й житлові піраміди, що працюють за аналогічною схемою. Покупцю пропонують знижку на житло в розмірі 20-40% при умові, що він повинен буде знайти ще трьох бажаючих вкласти гроші в такий спосіб. При цьому шахрай не поспішає надавати необхідні дані про продаваної квартирі до тих пір, поки умови не будуть виконані. Навіть якщо будівля дійсно планують звести, найчастіше в таких фірмах не ведеться облік проданих квартир у майбутньому будинку.

Так що одна квартира може мати відразу кількох господарів. В результаті подібної махінації, кількість жертв, що потрапили на вудку аферистів, може зрости в геометричній прогресії. Однак, рано чи пізно, не дивлячись на старання шахраїв, настає крах піраміди. Тоді фірма заявляє про банкрутство (штучне), або просто безслідно зникає.

Висновок: уникнути подібної ситуації допоможе тільки надійна ріелтерська компанія, і ваша пильність. Не погоджуйтесь на сумнівні пропозиції.

8. Дарування замість купівлі – продажу. Частіше за все подарунком робиться спроба приховати фактичну угоду купівлі-продажу. Це один з найбільш часто вживаних способів обійти право переважної купівлі та порушення режиму спільної сумісної власності подружжя. Однак термін позовної давності за договорами дарування становить один рік. Це означає, що на протязі року дарувальник може оскаржити цей договір в суді.

Виходить, що вже сьогодні дарувальник може розірвати заключенну вчора угоду. Приміром, у його право подати в суд позовну заяву про її анулювання, пояснюючи це тим, що дарчу він підписав не по своїй волі, а з-за того, що ви йому погрожували. Інакше, навіщо дарувати квартиру незнайомій людині.

Висновок: заплатіть податки і спіть спокійно. Подібні старання обійти тягар сплати податків, спрямовані нібито вам на благо, можуть у підсумку залишити вас, і без грошей, і без квартири. У випадку, якщо ви не до кінця розбирається в юридичних тонкощах подібних операцій, що не варто приймати остаточних рішень самостійно – зверніться за допомогою до професіоналів.

9. Торгівля повітрям. Купуючи квартиру, ви можете навіть не підозрювати того, що її й близько не існує. У такому випадку, при будівництві будинку, аферисти можуть або оформляти договір на квартири у будинку, до будівництва якого не мають ніякого відношення, або укладають договір, який у підсумку виявляється невідповідним затвердженій документації. І в тому, і в іншому випадку, ви залишитеся ні з чим.

Висновок: для того, щоб уникнути подібного прорахунку, приділіть увагу перевірці вихідної дозвільної, проектно-конструкторської документації, наявність інвестиційного контракту, договору на оренду землі. Крім цього, майте на увазі, що варто домагатися облікової реєстрації інвестиційного контракту, щоб ви таки стали власником, а не співвласником новокупленної квартири. Варто знову згадати про те, що не варто користуватися послугами новостворених компаній.

Найчастіше проекти таких компаній рідко, коли виконуються. Занадто часті випадки заморожування будівництва з причини браку коштів. Більші компанії в такій ситуації виявляються стабільнішими. Тому перед тим, як вкладати гроші, наведіть довідки про репутацію компанії, її фінансовий стан та історії реалізації попередніх проектів. Завжди ретельно читайте документи, перед тим, як ставити під ними підпис. Найчастіше дрібним шрифтом можуть бути вказані принципово важливі для вас умови домовленості.

10. Оренда з наступною здачею в найм чужої нерухомості. Не дивлячись на те, що дуже багато квартирантів не раз прогорали на всіляких схемах, пов'язаних з орендою житла, це все ж не навчило їх взяти за правило підписувати договори з орендодавцями. Найчастіше, потенційні клієнти рідко коли користуються і послугами агентств з нерухомості. На цьому часто й виїжджають аферисти.

Орендуючи квартиру на невеликий термін, вони – видаючи себе за власників – здають її в найм на тривалий термін за умови попередньої оплати, заманюючи жертв низькими цінами. Так, вони одночасно можуть здати в оренду відразу кільком орендарям, після чого благополучно зникнути. У деяких випадках, шахраї займаються підробкою правовстановлюючих документів на житло.

Висновок: якщо ви навідріз не бажаєте скористатися послугами агентств з нерухомості, які зроблять всю роботу за вас, чи не полінувалися дістати інформацію про те, чи дійсно за даним адресою проживають саме ці люди. Це можна дізнатися, наприклад, у паспортному столі, або просто поспрашівать сусідів, які проживають в тому ж будинку.

Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Джерело: delo.ua
Обговорити на форумі