друкувати


В очікуванні нових представлень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-22 06:21:17

Як і заповідалося, минулої суботи стартував перший Всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань "Коломийські представлення", започаткований Коломийським академічним обласним українським драматичним театром ім. І.Озаркевича якраз із нагоди його 160-річчя. Складалось враження, що сама вибаглива Мельпомена, зручно примостившись у театральній ложі, зацікавлено спостерігала за всією декораційно-костюмерно-репетиційною метушнею, якою був сповнений її храм — від вішака аж до сцени.

Першими представили свої мистецтво на суд глядача і поважного журі молоді — студенти Київського Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого з комедією С.Васильченка "Куди вітер віє" довели, що перший млинець не завше пропащий.

Увечері відбулись ювілейні урочистості з нагоди відкриття фестивалю і, власне, його 160-річчя. Слово мали господарі — коломийська театральна трупа з містерією за твором М.Гоголя "Вій". До слова — з цією виставою наш театр став лауреатом ІХ Міжнародного фестивалю етнічних театрів національних України, країн СНД і Карпатського євро регіону "Етно-Діа-Сфера", який цьогоріч відбувся у м.Мукачево.

Отже, "Вій" — "...колосальний витвір простонародної уяви... у малоросіян — начальник гномів, у якого повіки на очах ідуть аж до самої землі...." — писав М.Гоголь. У постановці режисера Сергія Павлюка кульмінацією дійства був зовсім не вихід цього породження людських страхів. Його так і не дочекались ті, хто сподівався буквального трактування повісті класика. Вистава була сповнена символіки, на розкриття задуму режисера відмінно спрацювали не тільки актори (їхня пластика, мова і навіть мовчання), але й оригінальна сценографія, світлові ефекти. А гра молодого актора Юрія Подяка, якому дісталась головна і складна роль Хоми Брута, була просто захоплюючою! Уже після вистави, після оплесків і квітів було видно, що Юрок ще не вийшов із образу, в його очах якийсь час уловлювався той приречений відчай гоголівського семінариста.

Після вистави слово узяв директор театру Дмитро Чиборак. Вітаючи колектив найстаршого в Галичині театру, він побажав ще багато таких плідних років, яким був цей, що минає. Вітальні слова й почесні грамоти адресували іменинникам Олена Воронько — начальник управління театрального мистецтва Міністерства культури України, Володимир Федорак — начальник управління культури ОДА, заступник голови облради Юрій Романюк, міський голова Юрій Овчаренко, голова райради Дмитро Неміш, заступник голови РДЖА Мирослав Мацьків, начальник відділу культури й туризму РДА Людмила Федор (до речі, представники районної влади підкріпили свої грамоти ще й преміальними конвертами — до втіхи акторів). Привітав театр з поважною датою і голова "Просвіти" Василь Глаголюк.

На завершення імпрези іменинники фотографувались напам’ять, а публіка неохоче розходилась, — в очікуванні нових фестивальних представлень...

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі