друкувати


Зупиніть чергову аферу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-22 05:03:04

Зупиніть чергову аферу, що далі триває у центральному міському парку ім.К.ТРИЛЬОВСЬКОГО, бо можновладці вмивають руки.

На початку серпня наша газета вмістила статтю "Паркові узурпатори, або Цісар заплакав би...", яка стала етапною в протистоянні лідерів громадських організацій, редакції газети "Коломийський вісник" та теперішньої влади ратуші. Відповідальний секретар громадської ради В. Дем’янів на основі ухваленої 12 керівниками активістів позиції оприлюднив звернення міському голові Ю. Овчаренку про відміну на черговій сесії міськради рішення щодо приватизації кінотеатру "Комсомолець", який розміщено на території цілісного майнового комплексу "Міський парк культури та відпочинку ім. К. Трильовського". В аргументації йшлося про порушення ст. ст. 7 і 38 закону "Про природно-заповідний фонд України", ст. 83 Земельного кодексу, ст. 2 Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)". Аналогічний лист із проханням винести протест на сумнівну ухвалу, що надавала безпідставну перевагу АФ "Галичина" в придбанні нерухомості, ліг на стіл прокурора міста О. Гнідана. Він, на відміну від мера, дав відповідь, яка не те що не прояснила ситуацію, а ще більше її заплутала.

Друкуючи сьогодні реагування на громадське звернення цього високого держслужбовця, який стоїть у Коломиї на стражі законності, слід відразу наголосити, що пан радник юстиції чомусь глибоко не копав і попросту вмив руки. Відверта відписка викликала багато запитань. Адже в пункті 2.3 договору оренди цілісного паркового комплексу, укладеного між фондом комунального майна й агропромисловою фірмою "Галичина", не йдеться про те, що саме їй надано дозвіл на будівництво міського центру відпочинку на місці існуючої споруди кінотеатру "Комсомолець", через що й було надано перевагу в приватизації? Не зрозуміло, чому втрачає чинність одне рішення, присвячене цьому, а натомість приймають інше, вже з іншою аргументацією. Хіба не є підставою для прокурорського реагування рішення міської ради, що приватизовує "Комсомолець", указуючи, що він належить до парку, якщо ж кінотеатр, за даними Коломийського БТІ, окрема структура із власною земельною ділянкою? То чи не варто в цьому випадку поцікавитися, за ким рахується і хто несе відповідальність за це "безгосподарне" майно? Свідомо чи не дуже той, хто захищає інтереси держави України, ще й констатує, мовляв, на території міста не зареєстровано жодних об’єктів природно-заповідного фонду, тому, вочевидь, і можна приватизувати всі коломийські парки і сквери. Але зазирніть у реєстр-довідник області 1995 р. на стор. 35 розділу "Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення" і переконаєтеся в протилежному. Така позиція викликала недовіру, тому громадська рада цього тижня й звернулася до генпрокурора О. Медведька, прем’єр-міністра Ю. Тимошенко та народного депутата В. Мойсика, а голова громадської ради ще й вимагає роз’яснень у міського голови Ю. Овчаренка. По ділах їх можна судити – це розуміє актив громадської ради. Хтось, правда, через свої причини (як-то асоціація В. Герули "Зелений світ") відійшов від боротьби, що вже надто затяглася. Морально-етичне питання навколо паркової ситуації важливе для людей із сумлінням та духовністю, проти яких місцеві жлоби діють підступно й нахабно, наговорюючи несусвітні речі. Громада хоче всю площу парку, з "Комсомольцем" уключно, мати в комунальній власності й вирішувати долю центрального місця відпочинку відкрито й гласно, без кулуарних домовленостей і підкилимових ігор. На двох попередніх засіданнях громадського активу проголосували навіть про організацію місцевого референдуму, з чого в добрій нагоді мали стати дочасні вибори до Верховної Ради. Наразі надіються на справедливу реакцію зі столиці, а на місці роздумують про громадське опитування. Цікаво, чи, крім мера Ю. Овчаренка та секретаря міськради І. Граділя, хтось віддасть свій голос за "дерибан" давнього місця відпочинку коломиян. – І нам усім буде встидно, – як висловлюється голова ради старійшин І. Палагнюк, – коли за 7 літ святкуватимемо 200 літ парку, а його вже не буде. Чужинці – австріяки, поляки, німці, совіти – плекали тут недоторканість, щоб рідні українці відтак укрилися ганьбою перед нащадками?

Такий нещасний вигляд тепер кінотеатру "Комсомолець", але престижна земелька під ним та навколо має принести ділкам черговий куш.

Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі