друкувати


Економимо електроенергію і платимо більше?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-22 11:02:38

Мабуть, хтось таки й чув, що вночі електроенергія дешевша, хоча про це не так активно розповідають. Чи можна зекономити, якщо ви, наприклад, працюєте цілу ніч за комп’ютером, дивитеся телевізор і взагалі ведете нічний спосіб життя?

Взагалі-то можна, – пояснює директор філії ВАТ "Прикарпаттяобленерго" "Коломийський РЕМ" Михайло Ткачук, – для цього необхідно укласти з енергетиками угоду, придбати трьохроздільний лічильник, який, коштує не дуже дешево. Однак, як правило, для населення такий розрахунок не зовсім вигідний, бо вдень тарифи все одно вищі, хоча є такі споживачі, які й справді заощаджують таким чином. Проте це явище не масове, багато хто, спокусившись, потім приходить до нас, щоб знову повернутися до "загальновживаної" тарифікації.

Найбільше користуються тим, що вночі можна платити менше, підприємства, які працюють позмінно. У них налагоджене виробництво, потужна техніка, великі затрати енергії. У Коломийщині це переважно пекарні, цегельні, школи, комбінати комунальних послуг, які вночі вмикають помпи, щоб уранці подавати населенню воду. Однак, за словами Василя Гродюка, керівника об’єднання роботодавців Прикарпаття, та економія, яку можуть собі дозволити європейські виробники, із 40-копійчаною ціною на електрику, яку їм продають наші компанії, просто смішна в українських підприємств, які платять енергетикам 78 коп. А у зв’язку зі стихійним лихом на Прикарпатті обленерго збільшило тарифи для підприємств на 10%. З ініціативи пана Гродюка підприємці Івано-Франківщини звертатимуться в РНБОУ, щоб держава звернула нарешті увагу на тарифи, адже це відбивається не тільки на виробниках, а й на споживачах, в собівартості кожного продукту є ціна за енергію.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі