друкувати


Порядок видачі повторних документів у РАЦСі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-22 09:52:48

Шановна редакціє! Підкажіть, будь ласка, як вибрати повторно свідоцтво про народження, який узагалі порядок видачі повторних документів у РАЦСі? Василь ГНАТЮК.

Від редакції. На запит читача ми попросили відповісти начальника відділу РАЦСу по Коломийському району Наталію РЕП’ЯХ.

— Повторні свідоцтва про реєстрацію актів цивільного стану видаються відділом реєстрації актів цивільного стану за заявами громадян, щодо яких складено запис. А також можуть видаватися на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Повторні свідоцтва про народження дітей незалежно від їх віку видаються батькам та усиновителям на дітей, які не досягли 18-ти років, можуть видаватись опікунам, піклувальникам і адміністрації дитячих закладів, у яких перебувають діти, також органам опіки і піклування. У цих випадках свідоцтва представниками зазначених установ видаються за належно оформленою довіреністю та при пред’явленні документів, що посвідчують їх особу.

Особам, яким виповнилося 16 років, повторні свідоцтва можуть видаватись за наявності паспорта або паспортного документа.

Слід звернути особливу увагу, що повторні свідоцтва про смерть видаються другому з подружжя, також дітям, близьким родичам померлої особи (братам, сестрам, онукам, діду і бабі як з боку батька, так і з боку матері) або особі, яка є спадкоємцем за законом або за заповітом, якщо родинні стосунки, право на спадкування підтверджуються документально, про що зазначається в заяві про видачу свідоцтва.

Особам, які звернулися до відділу реєстрації актів цивільного стану особисто, повторні свідоцтва видаються того ж дня при пред’явлені паспорта або паспортного документа.

Якщо чинним законодавством не передбачено видачі повторних свідоцтв, то за заявами громадян їм може бути видана довідка про проведену реєстрацію за встановленою формою.

Якщо на ім’я особи, яка не є родичем померлого, зроблено заповіт в установі банку, то за місцем зберігання актового запису про смерть видається пред’явнику відповідного документа довідка із зазначенням дати смерті вкладника, а також місце та дата реєстрації його смерті.

Видача громадянам копій актових записів цивільного стану забороняється.

Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі