друкувати


До Дня міліції: Завоювати довір’я людей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-20 04:06:44

Підполковник міліції Володимир Сміх очолює Коломийський міськвідділ внутрішніх справ від серпня ц.р. Він — уродженець міста Івано-Франківськ, закінчив Національну академію внутрішніх справ, магістр права. Службу в органах почав десять років тому на Коломийщині, оперуповноваженим відділу по боротьбі з економічною злочинністю. Відтак набирався досвіду у Коломийському міжрегіональному відділі УБОЗу старшим оперуповноваженим. Згодом очолював відділ ДСБЕЗ у Яремче, Надвірній, Коломиї. Очолював Снятинський райвідділ міліції. Одружений, батько двох дітей.

Напередодні професійного свята — Дня міліції Володимир Володимирович спілкувався з журналістами "Вільного голосу".

— Пане Володимире, чи довелося Вам за час керування вдатися до якихось кадрових змін?
— Для цього не було підстав. Усі працівники міськвідділу стараються справно нести службу, для випадкових людей, які б просто відсиджувалися, у нас немає місця.

— Роботи багато?
— Загалом криміногенна ситуація на Коломийщині залишається стабільною. Протягом року розкрито 394 злочини, зокрема, 44 крадіжки. На вулицях найчастіше викрадають мобільні телефони. Правда, навіть якщо людина його просто загубила, пише заяву в міліцію про викрадення. На жаль, поки що ми не маємо такої техніки, з допомогою якої можна було б знайти вкрадений телефон. Власникам залишається порадити бути якомога уважнішими, а батькам — не купувати дітям дороговартісні моделі. Їм передусім потрібен просто зв’язок, а не бажання похизуватися, виділитися і, таким чином, спровокувати зловмисника, що може обернутися для дитини не просто втратою речі, а й нашкодити її здоров’ю. Щодо квартирних крадіжок, розкривати їх і досі непросто, особливо, якщо сусіди "ніхто нічого не бачив". Їхнє ж сприяння і небайдужість значно прискорюють розкриття злочинів, саме тому робота найперше дільничних спрямована на налагодження контактів з населенням. Завоювати довір’я людей — половина успіху справи. Нещодавно були затримані жителька Коломийщини, яка з одного будинку викрала телевізор вартістю 950 гривень, а також мешканець району, який спеціалізувався на крадіжках із магазинів, звідки викрадав гроші та продукти харчування. Отож, і власникам-підприємцям, і звичайним громадянам варто краще дбати про охорону свого майна і приміщень, а найдоцільніше — довірити цю справу Державній службі охорони при УМВС.

— Чи трапляються випадки шахрайства? Пригадується, ми частенько закликали остерігатися заїжджих осіб ромської національності.
— Шахраї, на жаль, не перевелися. І це не тільки роми, які під різними приводами входять у довір’я й обкрадають довірливих. Треба бути дуже обачним, якщо раптом до вас просяться незнайомі люди — чи дитину переповити, чи запропонують товар на вигідних умовах, чи поміняти гроші, бо, мовляв, потрапили в аварію, а на руках — лише долари. Даром переконувати і знаходити довірливих клієнтів володіє і 41-річна жителька Коломиї, яка за усною домовленістю із мешканцями Коломийщини про виготовлення надмогильних пам’ятників зі знижкою видурила чималеньку суму — 19150 гривень. Працівники карного розшуку та дільничні інспектори встановили особу шахрайки, за фактом порушено кримінальну справу.

— Як щодо економічних злочинів?
— Працівниками сектора служби по боротьбі з економічною злочинністю розкрито 53 злочини. Ось один із прикладів. При проведенні огляду автобуса на зупинці працівники служби вилучили п’ять пластмасових каністр із рідиною з різким запахом спирту в загальній кількості 80 л, які транспортували з метою подальшої реалізації.

Турбує ріст наркоманії. Торік було відкрито 23 кримінальних справ по збуту наркотиків, в одному з сіл району викрито наркопритон. Цьогоріч порушено 38 кримінальних справ, виявлено дві нарколабораторії, вилучено 2170 г макової соломки.

— Яка ситуація з неповнолітніми?
— Працівники кримінальної міліції у справах дітей розкрили 21 злочин, встановили 14 безвісти зниклих дітей. У листопаді у міськвідділ із заявою звернувся мешканець Коломиї, приватний підприємець, який заявив, що невідомі особи розбили вікно у його магазині і звідти викрали продуктів на суму 2750 гривень. Вжитими оперативно-розшуковими заходами встановлено, що злочин скоїли неповнолітні мешканці Коломиї, 14 і 17 років, які зізналися у скоєному.

Підлітки здебільшого полишені самі на себе. З батьків хто на заробітках, а хто й удома, та не знаходить часу поцікавитися, де його дитина, чим займається, з ким дружить. От прогалину у вихованні й займає вулиця, комп’ютерний клуб чи ігровий зал, а звідти — боргова залежність і прямий шлях до правопорушень.

Загалом протягом року було скоєно 23 грабунки, з яких 21 розкрито, сім тяжких тілесних — усі розкриті, розкрито також 42 хуліганства, 20 ДТП. Службою громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб виявлено 20 нелегальних мігрантів, 18 із них випроваджено за межі України.

— Незабаром Новорічно-Різдвяні свята...
— Ми працюватимемо в посиленому режимі, збільшимо кількість патрулювань, щоб на наших вулицях було безпечно. З нагоди свят і професійного, Дня міліції, хочу привітати увесь особовий склад, їхні сім’ї, родини, а також ветеранів правоохоронних органів і побажати благополуччя, щастя, добра, усіх благ.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі