друкувати


Коломия планує впоратися з наслідками економічної кризи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-19 02:46:07

Принаймні про це йшлося на прес-конференції директора міськрайонного центру зайнятості Василя Глаголюка й представників органів самоврядування та райдержадміністрації для місцевих ЗМІ. Розповідали про заплановані заходи для захисту тих, хто залишився без роботи, також для підтримки малого й середнього бізнесу.

Так, пан Глаголюк запевнив, що загалом ситуація контрольована, всі виплати з безробіття люди отримали вчасно. А щоб зменшити напругу, продовжать робочий день, не виняток, що працюватимуть навіть у вихідні, бо всі, навіть домогосподарки, які роками ніде не працювали, кинулися раптом у центр зайнятості, щоб скористатися державною допомогою. Також розроблять жорсткіші норми для надання статусу безробітного. Тим, хто вже перебуває на обліку й не має фаху, пропонуватимуть будь які дві вакансії, якщо людина відмовиться, не одержить допомоги, це ж чекає заробітчан, які повернулися з-за кордону. Усіх, хто свідомо ухилятиметься від пошуку місця праці, викликатимуть у центр зайнятості щодня, щоб не дозволити їм заробляти нелегально й мати ще й допомогу з безробіття. Економитиме центр зайнятості й на перекваліфікації безробітних. Відтепер навчати нових спеціальностей будуть тільки на замовлення роботодавця, також на громадські роботи направлятимуть за кошти роботодавця.

Заступник міського голови Володимир Тарновецький (на фото) розповів, що управління праці й соцзахисту не має боргів перед населенням. А для малого й середнього бізнесу планують виділити 0,5% бюджету на часткове погашення кредитів виробництва, також працюватимуть із банками над зменшенням відсоткової ставки. Для коломиян також упродовж року планують стримати тарифи на житлово-комунальні послуги, хоча це й відіб’ється на ЖКГ. Ще рекомендуватимуть державним установам, підприємствам зменшити енергозатратність. Так, недовиконання бюджету велике, але є ще надія на те, що область виділить 500-800 тис. грн. Хоча б якась допомога, бо вже є борг зарплатні вчителям, штат яких, за словами пана Тарновецького, завеликий як для Коломиї.

Значить, скорочення не уникнути не тільки в освіті, а й у інших сферах, але центр зайнятості, так видається, готовий до цього.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі