друкувати


Давня церква ніби помолоділа

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-18 04:26:06

Завершується 2008 рік — рік 1020-ліття хрещення Руси-України. Впродовж року парафіяльні громади відзначали цю дату урочистими богослужіннями, яким передували відновлення і спорудження нових храмів та каплиць, інші богоугодні справи. Оновилася й давня церква Св. Великомученика Димитрія Солунського селища Печеніжин, де настоятелем ось уже 26 років митрофорний протоієрей, викладач літургії та церковного співу в Івано-Франківському Богословському інституті о. Михаїл Коржинський.

За переказами та свідченням академіка Грабовецького, в 1629 році до каплиці, яка стояла в долішній частині Печеніжина, була добудована трибанна дерев’яна церква, перевезена з-під Києва чумаками. За традицією, церква тоді була вкрита ґонтою, пізніше — бляхою, а цьогоріч її перекрили сучасною, красивою й надійною бляхою. На храмове свято цю велику працю настоятеля і парафіяльної громади на чолі з головою Дмитром Мацьківим було освячено. Урочистості очолив єпископ Коломийський і Косівський Іоанн.

Осучаснилася й дерев’яна дзвіниця, до речі, — значно молодша від церкви. Дзвіниця оснащена чотирма дзвонами — по два великих і малих. Оновила її, звела купол, якого досі не було, бригада майстрів з Коломиї на чолі з Богданом Михалушком. Подбали печеніжинські ґазди й про тих, хто приїжджає на богослужіння автомобілями: обладнали поруч дзвіниці, з боку вулиці, стоянку для транспорту. І церква, і дзвіниця ніби помолодшали.

Єпископ Іоанн достойно оцінив працю настоятеля, громади, спонсорів. Отець Коржинський з цієї нагоди отримав із рук владики, від імені Патріарха Філарета, величні нагороди — орден Архистратига Михаїла та патріаршу грамоту. Орденом Святителя Миколая відзначено вагомий внесок у справу оновлення храму доброчинців Дмитра Гладуняка, Михайла Андрійчука, Михайла Кузенка, орденом князя Володимира — Дмитра Гриджука. Грамоти від Патріарха отримали також Дмитро Мацьків, Богдан Михалюк, Василь Кучирин, Іван Шовковий, Ігор Довірак, Юрій Сметанюк, Михайло Андрусяк.

Щедрим на грамоти за жертовну працю на благо УПЦ Київського патріархату був і владика Іоанн — він нагородив релігійну громаду, хор, братство і сестринство, майстрів (загалом 19 грамот). Спільним многоліттям та трапезою празник було завершено.

Автор: О.ЯКИМЧУК
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі