друкувати


Коломия має свій театральний фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-18 12:33:45

Добігає до завершення 2008 рік — рік 160-літнього ювілею найдавнішого театру Галичини — Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича. Коломийський театр ознаменував ювілейний рік новими творчими надбаннями і зростаючою популярністю, — як в Україні, так і далеко за її межами.

2008 року театрові було присвоєно ім’я його засновника отця Івана Озаркевича. Театр подолав високу планку творчого визнання як єдиний колектив з України, який представляв українське сценічне мистецтво на Всесвітньому театральному фестивалі в місті Единбург (Шотландія). Рішенням колегії Міністерства культури України театрові надано статус академічного. Нещодавно завершився ювілейний гастрольний тур Коломийського театру, що охопив найвідоміші театральні сцени Києва, Донецька, Луганська, Кіровограда, Ніжина, Луцька та Рівного. На столичній сцені Національного театру імені Івана Франка творчу трупу Коломийського театру від імені Президента України Віктора Ющенка вітав народний артист України, керівник головної служби гуманітарної політики адміністрації Президента Олександр Биструшкін та Міністр культури і туризму України Василь Вовкун.

Завершальним акордом ювілейного року стане Перший Всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань, що триватиме на базі Коломийського театру з 20 до 24 грудня. Власне, з цього приводу директор театру Дмитро Чиборак (на фото вгорі) скликав прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації. Він розповів про творчі здобутки колективу, поділився незабутніми враженнями про театральний фестиваль в Единбурзі. Літредактор театру Ольга Руданець зазначила, що на фестиваль до Коломиї запрошені кращі творчі колективи провідних театрів України з постановками, які здійснені вперше на українській сцені. До складу фестивального журі входять відомі театрознавці, мистецтвознавці, служителі Мельпомени.

Ювілейні урочистості завершаться "круглим" столом на тему: "Традиції і перспективи розвитку історичних театрів малих міст в контексті сучасного українського театрального руху і світових театральних тенденцій". Хтозна, може якраз після п’яти днів перебування в атмосфері високого театрального мистецтва у Коломиї з’явиться нова мода — ходити до театру?..

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі