друкувати


Скільки коштує п’ятірка?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-16 11:52:21

Кажуть, за гроші все не купиш. Але в наш час це "не" стало настільки несуттєвим, що його можна використати як заперечну частку перед словами любов і дружба. Так би мовити, виняток із правил. Політики, влада говорять, що рівень корупції в нашій країні істотно зменшився. Для статистики, мабуть.

Ти не маєш знань, але хочеш вступити до вищого навчального закладу? Будь ласка. Залежно від престижності університету й обраного факультету тобі доведеться викласти з власної кишені або з кишені батьків суму від 1000 до 10 000 грн. Звідки такі дані і яка їх достовірність? Так цю інформацію не приховують, а відкрито говорять при особистій зустрічі. Наголошую: якщо не маєш знань. А для того, щоб тобі поставили в заліковій книжці "зарах." "за красиві очі", треба заплатити від 50 до 500 грн.

Звичайно, самі викладачі таких послуг не пропонують, та і не за всіх я говорю. Але після вмовлянь і пропозицій дати гроші у "фонд класу чи аудиторії" або "на ксероксний папір" багато хто погоджується. Особисто я знаю людей, які таким чином здають всі(!) заліки.

Звичайно, я нікого не захищаю. Де є попит, там з’являється і пропозиція. Таке враження, що навчання перетворюється в своєрідний бізнес. Ми стаємо занадто впевненими в тому, що гроші вирішують будь-які справи. Але те, що всередині, — розум, почуття, досвід — за жодні гроші не купиш. Державі потрібні високоосвічені, свідомі громадяни, яким можна довірити майбутнє. Якось Бенджамін Франклін сказав: "Хто стверджує, що гроші можуть все, цілком ймовірно, сам спроможний на все заради грошей". Ось і виходить таке собі зачароване коло...

Автор: Оксана РОМАНЕНЧУК, студентка факультету журналістики Львівського Національного університету
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі