друкувати


Друковані візитівки краю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-16 09:39:32

Парадоксально, але факт: фестиваль "Коломийка-2008", що у зв’язку зі стихійним лихом на наших теренах у запланований час не відбувся, залишив уже, однак, свій слід в історії краю. Причому, слід вагомий, бо що є вагомішим за друковане слово? А з нагоди "Коломийки" вийшло в світ вісім видів друкованої продукції. Фестиваль, дасть Бог, таки відбудеться — його перенесено на травень наступного року, а презентація друкованих видань уже відбулася нещодавно в мальовничому закутку Коломийщини — туристичному комплексі "Княжий град".

Найбільшим із нових видань — і за обсягом, і за форматом — є фотоальбом "Коломийщина", який містить інформаційну довідку та карту району, короткі повідомлення про Коломию як районний центр та всі населені пункти Коломийщини. Видання багато ілюстроване фотознімками, на яких відображено визначні історичні місця й архітектурні пам’ятки, краєвиди, зафіксовано політичні події, свята, інші заходи, виступи аматорських колективів, роботи народних майстрів краю тощо. Тексти подано на двох мовах: українській та англійській (переклад Олени Кіндзерської). Над виданням працювали Наталія Тарновецька і Микола Кавацюк (текст та упорядкування), Юрій Дембровський (дизайн, верстка), Ольга Гаврилюк (коректор, а також автор передмови). Благословили книгу в світ спільним вступним словом голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк і голова районної ради Дмитро Неміш. В альбомі використано фотографії Олександра Іванова, Василя Іваночка, Віталія Атаманюка, Володимира Лобурака, а також журналістів "Вільного голосу" Ольги Гаврилюк, Валентини Близнюк, Оксани Крохмалюк, Вікторії Кохан, Олега Проскурякова, Андрія Малащука. Керували видавничим процесом відповідальні за випуск — заступник голови РДА Мирослав Мацьків та начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор, а побачив світ фотоальбом у тернопільському видавництві "Наш Світ" (керівник Олександр Іванов).

Два видання невеличкого формату будуть особливо корисними для туристів: "Коломийщина в культурній спадщині" та путівник "Коломийщина історія—культура—туризм" з планом-схемою району. Видрукував їх також "Наш Світ".

У переліку видань також три набори листівок, виготовлені у видавничо-поліграфічному товаристві "Вік" Коломийської друкарні ім.Шухевича. Зокрема, серія листівок "Коломийщина мистецька", видана за сприяння відділу культури і туризму райдержадміністрації (фото і художнє оформлення Василя Іваночка, відповідальна за випуск Людмила Федор), включає 27 листівок зазначеної тематики. Серія "Коломийщина повстанська" (автор ідеї, упорядник Михайло Андрусяк, комп’ютерний дизайн — Тарас Дольницький, художник — Марта Томенко, відповідальна за випуск Людмила Федор), видана накладом Коломийської РДА до 100-річчя Степана Бандери, містить фотознімки легендарних провідників УПА, що діяли на наших теренах.

Ще одна серія з 12 листівок, видана за сприяння райдержадміністрації та районної ради, — "Козаччина у збірці Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського". Автори проекту — Валерій Ковтун, Іван Миронюк, Ярослава Ткачук, текст Миколи Васильчука, художнє оформлення Мирослава Ясінського.

І, нарешті, дві невеличкі книжечки Миколи Савчука, видані за сприяння відділу культури і туризму РДА в рамках фестивалю, стосуються теми коломийки. Це систематизований "Кишеньковий довідник коломийки" та збірка автентичних "Коломийок вербізьких, молодятинських, рунґурських й пнівських". У ній вміщено 50 коломийок із зазначених сіл, це перша книжечка серії, започаткованої Миколою Савчуком — одним із небагатьох знавців цього виду гуцульського фольклору.

На презентації йшлося про вдалу форму видань, в яких переважають ілюстративні матеріали. Адже ілюстрація будить уяву, легко сприймається різними людьми, добре запам’ятовується — отож, саме такими і мають бути видання рекламно-туристичного спрямування. Керівники району Михайло Вінтоняк і Дмитро Неміш, без підтримки яких ідея не була би втілена, наголошували на важливості розвитку туризму, залучення інвестицій на Коломийщині, а це неможливо без реклами, в т.ч. друкованої.

Слово мали "хресні батьки" — заступник голови РДА Мирослав Мацьків та начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор. Зокрема, Мирослав Дмитрович зазначив: оргкомітету хотілось, аби, крім запланованих заходів, і після фестивалю залишилося щось добре на згадку, зрештою, щоб і туристи мали що придбати. Ось цей задум і вдалося реалізувати.

Керівник видавництва "Наш Світ" Олександр Іванов зазначив, що виготовити подібний альбом у такий короткий термін — це справжній рекорд. Адже самих знімків було використано 600, а переглянути — цілих 2000. "На сьогодні в жодному районі області альбому такої якості, в такому стилі немає", — запевнив він і висловив задоволення від співпраці з Коломийщиною.

Високо оцінив зроблене на Коломийщині заступник голови ОДА, співголова обласної комісії з книговидання Олег Коржак; він зазначив, що справу слід продовжити в масштабах області. Заступник голови облради Юрій Романюк повідомив, що область до 90-річчя ЗУНР уже видала добротне подарункове видання, ще одне готується до 100-річчя Степана Бандери, а також запропонував випустити фотоальбом зі знімками фондів коломийського музею Гуцульщини і Покуття — щоби скарби, які там зберігаються, хоча б у такому вигляді дійшли до людей.

На презентації мали що цікавого сказати всі, хто був причетний до випуску друкованої фестивальної продукції. Підвела риску Людмила Федор, подякувавши всім, хто підтримав хорошу ідею — фінансово, інтелектуально, технічно; кожен отримав весь набір видань у подарунковому пакеті. Висловлювалися взаємні побажання та сподівання, що співпраця влади і творчої інтелігенції Коломийщини і надалі буде плідною, що завдяки їй реалізовуватимуться й інші цікаві проекти. І жодна криза цьому, хочеться вірити, не стане на заваді.

Автор: О. КРАВЧЕНКО
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі