друкувати


Вінок шани артистці з роду ГОРДИНСЬКИХ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-15 04:24:41

У місті над Прутом завдяки традиційному фестивалю ім.А.Кос-Анатольського шанувальники мистецтва мають змогу насолодитися високою музикою, багатством хорового звучання. Колосальна енергетика свята живить не тільки відомих майстрів сцени, а й початківців, юних музикантів, які старанно вивчають досвід поколінь талановитих митців, змалку долучаються до традицій школи майстерності. У цьому їм допомагають викладачі музичних шкіл, зокрема першої, де нещодавно у рамках фестивалю на урочистій ноті склали вінок шани коломийській артистці з роду Гординських, видатній українській піаністці, педагогу, громадській діячці у США Дарії Каранович-Гординській (1908-1999), якій восени виповнилося б 100 років.

Шкілька концертна зала ніби розцвіла від вишиванок, просвітлених дитячих облич, музики, яку з натхненням дарували гостям учні Н.Бойчук, Н.Багрій, І.Гаврилюк, О.Романів, Б.Сав’юк, С.Пеца-Ославська та багато інших. Звучали твори А.Кос-Анатольського, М.Лисенка, Н.Нижанківського, Ф.Баха, Б.Фільца… Краєзнавець Микола Савчук поділився спогадами про теплоту і щирість великої піаністки, яку мав змогу відвідати в Америці. Зацікавлено слухали Наталю Симчич про життєпис мисткині.

Народилася в Коломиї у сім’ї професора гімназії, де панував незрадливий дух служіння народові. Батько особисто знав І.Франка, М.Лисенка, В.Стефаника, Б.Лепкого. Таке підґрунтя дало свої паростки: блискуче закінчила Вищий музичний інститут ім. М.Лисенка у Львові, навчалася у В.Барвінського, який потурбувався про свою талановиту ученицю і направив до Відня вдосконалювати майстерність. 1930-45 рр. – період активних концертувань – Австрія, Німеччина, Чехія, Польща. Неодноразово відзначена дипломами міжнародних конкурсів Віденської музичної академії. У 50-их рр. родина емігрувала до США, де Гординська не припиняла виступати, а також викладала фортепіано в Українському музичному інституті. В пам’ять про незабутнього учителя В.Барвінського здійснила турне з творами композитора по 8 містах Америки – Нью-Йорк, Чікаго, Філадельфія… Концертна її діяльність тривала до 80-их років і стала чи не єдиним зв’язком у світовій популяризації української фортепіанної музики від 20-их років минулого століття і до наших днів.

Учасники свята мали можливість послухати музику В. Барвінського у виконанні Дарії Гординської (запис Львівського радіо, запропонований коломийською родиною Дольницьких). На світлині, яка, безперечно, ввійде в шкільну історію, зупинилася щаслива мить зустрічі учасників ХХІІ фестивалю ім.А.Кос-Анатольського, професорів Львівської музичної академії, мистецтвознавців, гостей із Польщі, Німеччини, Києва, Львова з учнями та викладачами музшколи №1, які гідно вшанували 100-річчя відомої піаністки, уродженки Коломиї.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі