друкувати


Ювілейна зустріч поета

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-15 03:10:36

З ініціативи колишніх учителів і активістів Марківки, за сприяння працівників районної бібліотеки у Народному домі села відбулась ювілейна зустріч поета і письменника Дмитра Гриньківа з громадою. Ювілейний вечір вела Мар’яна Мацьків. Ювіляра, який цьогоріч відсвяткував 60-річчя, вітали не тільки друзі, колеги, але й школярі. Жіночий хоровий колектив підготував для ювіляра сюрприз: улюблену пісню "Ой, звіявся буйний вітер". Розчулений до сліз ювіляр переповнився споминами про своє дитинство і бурхливу юність, на яку випала не тільки радість весняного тепла, але й важкі холоди уральських таборів.

Розповідь поета, дисидента, в’язня комуно-більшовицької системи, який відбував покарання у 70-ті роки за участь у підпільній антирадянській організації "Спілка української молоді Галичини" і мав честь бути її керівником, не залишила байдужим нікого. Знаний не тільки на Коломийщині громадський діяч, автор 12-ти книг поезії і прози, Дмитро Гриньків прочитав свої вірші зі щойно виданої збірки "Повстанський псалтир".

Його перша вчителька Калина Приймак після теплого вітання вручила колишньому першокласнику-відміннику новенький "Буквар". Керівник хорового і танцювального колективу Богдан Копильців спільно з активом села підготував урочистий концерт і пісенний вернісаж для ювіляра.

Вітаючи Дмитра Гриньківа, його односелець, заступник голови РДА Мирослав Мацьків зазначив, що село має гордитись із того, що в ньому народився і вчився Дмитро Гриньків — відомий член національних Спілок письменників і журналістів України, лауреат міжнародних премій імені Тараса Мельничука, Леся Гринюка і Олекси Довбуша, активний просвітянин, нагороджений медаллю "Будівничий України".

Ювіляра приїхав вітати також його побратим Микола Мотрюк, з яким Дмитро Гриньків відбував покарання у таборі поселення Кучино, де трагічно загинули Василь Стус та інші дисиденти.

Піднесене багатоголосе "Многая літа" наповнило вщерть душу ювіляра наснагою і щастям...

Автор: Василь СЕМИВОЛОС,
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі