друкувати


Торік Івано-Франківщина перейшла на нову систему видачі закордонних паспортів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-13 11:13:53

Які вигоди відчули прикарпатці й що змінилося в роботі підрозділів відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб на Івано-Франківщині після введення нового зразка закордонного паспорта та запровадження централізованого виготовлення паспортів у Києві? Цим "Галичина" поцікавилася в начальника обласного відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб управління МВС в області Сергія Саїва.

— Десятки років ми користувалися паспортами із вклеєною фотографією і не уявляли, що вони можуть бути інакшими, — каже Сергій Саїв. — Анкетні дані заявників перевіряли за всіма обліками і, якщо причин не випускати людину з країни не було, на паспорт давали "добро". Тоді інспектори вклеювали в чисті бланки фотографії і вписували прізвище. Тобто, кажучи мовою спеціалістів, персоналізували документ. На все це витрачалося від одного до трьох місяців часу.

Коли технології цифрового фотодруку перестали бути фантастикою для України, з’явилася можливість усунути різні зловживання під час виготовлення паспортів. Ідея полягала в тому, щоб перевірку клієнта й персоналізацію паспорта проводити в Києві, а на місця присилати вже готовий документ. Цій системі придумали назву ЄДАПС — "Єдина державна автоматизована паспортна система". Рішення про її створення було прийнято постановою Кабміну ще 2 серпня 1996 року, але справа з цим рухалася, як мокре горить. І тільки коли у вересні 2001 року США й багато інших країн різко посилили вимоги до захищеності документів, а Міжнародна організація цивільної авіації (IKАO) попередила, що з 2015 року не визнаватиме паспортів із вклеєними фотокартками, Україна в цій справі таки зарухалася.

Наш відділ на нову систему видачі закордонних паспортів перейшов торік 30 червня. Як і слід було очікувати, спочатку система працювала з великим скрипом: зависали комп’ютери, давав перебій зв’язок. Таке, щоправда, передбачали, тому паралельно з новою лінією діяла ще й стара. Нині робота відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (далі — ГІРФО) вже налагодилася, кількість виготовлених паспортів така, що цей показник уже навіть перевищує колишній, коли паспорти оформляли на місці. Відповідно зменшилися черги. Тепер видаємо 2000—2500 паспортів на місяць. За тиждень приймаємо з різних питань до чотирьох тисяч громадян.

— Яке місце в Україні займає Івано-Франківщина за кількістю виданих закордонних паспортів?
— Видаючи, як я вже казав, до двох із половиною тисяч паспортів на місяць, наша область посідає четверту позицію.

— Чи зросла в області кількість так званих вузлів Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування (далі — ДІС), які зайняті процесом підготовки паспортів?
— Нині на Прикарпатті виготовленням закордонних паспортів займаються, крім ДІС Івано-Франківського відділу ГІРФО, й аналогічні підрозділи в Калуші, Коломиї, Надвірні, Тисмениці й Богородчанах. Звичайно, така кількість вузлів недостатня, люди з інших районів мають незручності. Але МВС і наше управління внутрішніх справ продовжують вживати заходів для розбудови цієї інформаційної системи.

— Чи проявляє зацікавленість до вирішення цієї проблеми й місцева влада?
— Спільно з органами місцевої влади в Долині та Косові, які поставилися з належним розумінням до паспортних проблем своїх земляків, працюємо над тим, щоб невдовзі відкрити вузли ДІС у тих райцентрах. Це дозволить зменшити черги та дасть змогу громадянам оформляти закордонний паспорт безпосередньо за місцем проживання.

— Що, крім того, зроблено, аби пришвидшилася паспортна процедура?
— З одного боку, для цього ми використовуємо внутрішні ресурси — відлагоджуємо роботу порівняно невеликого колективу наших фахівців. Дещо спрощено й саму процедуру — анкету здавати нині вже непотрібно, її заповнюють на місці. Також у зв’язку з переходом на новий зразок паспорта непотрібно приносити й фотокартки — вас сфотографують при поданні документів. Задля скорочення тривалості оформлення паспортів МВС потурбувалося й про ще одне. Навесні 2005 року почали працювати центри пришвидшеної видачі закордонних паспортів, що входять до структури підприємства МВС "Ресурси-документ".

— Чи маєте інформацію, скільки коштує закордонний паспорт в сусідніх країнах?
— За сусідів не можу нічого повісти, а от українцям виготовлення закордонного паспорта коштує загалом понад 350 гривень. Сподіваюся, всім зрозуміло, що вартість виготовлення цих документів встановлюють у Києві, а не в Івано-Франківську.

— Для порівняння скористаємося інформацією з Інтернету. На форумі сайту МВС стверджується, що в Чехії закордонний паспорт коштує 200 корун (6 євро), в Угорщині — 3000 форинтів (8 євро), в Литві — 20 литів (8 євро). Тим часом у Великобританії якраз планують підняти розмір паспортного мита з 70 до 100 фунтів стерлінгів, а за біометричний паспорт — 150 фунтів. Словом, у світі все відносно. Але повернемося до вашого відділу. Паспорти з біометричними даними вже видаєте?
— Ще ні.

— Робота вашого відділу не обмежується одними паспортами. Він, здається, виконує ще й певні правоохоронні функції.
— Ми також носимо міліційну форму. Функціональних обов’язків на нас лежить немало. Скажімо, і такий специфічний, як розшук неплатників аліментів. Цього року встановили вже 86 таких осіб. Питання громадянства, виїзд українців за кордон на постійне місце проживання, контроль за перебуванням в області іноземців — це теж входить до наших обов’язків.

— До речі, які тенденції спостерігаються нині з відпливом українців з України та напливом в Україну іноземців?
— із сумом доводиться констатувати, що все більше українців назавжди покидає Україну. Натомість усе більше до нас прибуває чужинців і зокрема тих, хто хоче осісти в Україні. Велика частина їх їде до нас передусім із колишніх азіатських республік СРСР. Серед них є невелика частина й етнічних українців. Але, гадаю, прикарпатці вже й самі мають можливість бачити на вулицях або на продуктовому ринку обласного центру, кого найбільше манить Україна.

— А чи приносять із собою ці прибульці й кримінальні проблеми для нас?
— Не без того. Цього року працівники нашої паспортної служби виявили 130 нелегальних мігрантів, з яких 125 вислано за кордони України. Зовсім недавно місцеві мас-медіа озвучували інформацію про групу грузинських автокрадіїв, яких викрила наша міліція. Тож не всі прибульці — це найкращі представники своїх народів, а це, відповідно, тягне за собою й зростання злочинності.

— Свого часу дискутували про те, щоб паспортну службу вивести з підпорядкування МВС. Як на Вашу думку, людини, котра пропрацювала в цій системі не один рік, наскільки це було б доречно?
— У паспортній службі працюю вже 11 років, навіть захистив кандидатську дисертацію з проблематики нелегальної міграції, тож всі плюси й мінуси системи мені добре відомі. Як на мене, доречніше було б зробити так, як є в багатьох країнах, де така структура діє як самостійна служба. Наша головна функція — допомагати громадянам вирішувати специфічні житейські проблеми. А в нашій службі тим часом є немало й таких функцій, котрі переплітаються з обов’язками інших правоохоронних структур, скажімо, займатися розшуком неплатників аліментів, над чим працює й карний розшук. Виходить, дублюємо один одного. Тому чим більше можливостей матиме наша служба, щоб ефективно займатися притаманними їй справами, тим краще буде для громадян.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі