друкувати


Нездари пробються самі, таланти потребують підтримки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-12 12:47:19

У другому класі відділення образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Гвіздецької школи мистецтв Коломийського району – тиша. Йде урок. Дівчатка і хлопчики схилились над аркушами білого паперу, на якому розгортає крила їхня фантазія. Худенький, маленький школярик за першою партою старанно кладе мазки на папір. Націлюю на нього фотооб’єктив і прошу підвести погляд. Тамую подих-з екрана фотоапарата на мене дивляться глибокі, блакитні оченята. Відзначаю про себе: саме такий небесний вираз мають очі ангелів, коли вони рятують нас від зла.

Андрійко Джаман розповів мені, що це тут він-другокласник. У загальноосвітню школу ходить аж до третього класу. І тут, і там гарно вчиться. Каже, що малювати любить змалку. Улюблена тема-тваринний світ. Це, мабуть, тому, що вдома має чотириногих улюбленців.

- Андрійкові малюнки вирізняються цікавими сюжетами, оригінальним підбором кольорів, - каже його вчителька Світлана Деделюк. – Хлопчик любить поєднувати у своїх роботах різні техніки. Ось бачите, на класній виставці його акварелі, витинанки… Загалом, Андрійко виявляє неабиякі художні здібності. Та й решта наших дітей не відстають.

- Приємно, коли імена наших учнів, добре імя нашої школи звучать на районному, обласному рівнях, - каже директор Гвіздецької школи мистецтв, депутат Коломийської районної ради Ігор Довганюк. – Андрійко Джаман, наприклад, уже брав участь у кількох творчих конкурсах. У одному з них – «Податки очима дітей», малюнок Андрійка визнано найкращим у районі. На обласних урочистостях хлопчикові вручили диплом переможця, він привіз додому багато подарунків. Ми заохочуємо дітей до участі у творчих конкурсах, вболіваємо за них, всіляко підтримуємо. Адже відомо, що нездари пробивають собі дорогу самі, а таланти потребують підтримки.

Юні художники опановують у школі мистецтв рисунок, живопис, композицію, додаткові предмети: ліпку і бісероплетіння. Через шість років навчання діти отримують свідоцтво про початкову художню освіту. Перед ними відкриваються мистецькі горизонти. Наприклад, цьогорічні випускники стали студентами – державниками художнього відділення Коломийського педколеджу.

Відрадно, що з року в рік збільшується кількість дітей, які хочуть вчитися малювати. Це означає, що міняються пріоритети і в їхніх батьків: не тільки м’язи треба плекати, відчуття прекрасного не менш важливе дитині для самореалізації в житті.

Я побажала Андрійкові та його друзям нових успіхів і мистецьких вершин. Поверталась додому з глибоким задоволенням і переконаннями: підростає прекрасне покоління. І наше майбутнє не таке вже й безрадісно – безнадійне, як часом доводиться чути.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі