друкувати


Після повені. Зі своєю технікою і людьми

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-12 10:59:05

Поки погода дозволяє, тривають роботи з ліквідації наслідків стихії на Коломийщині, а правильніше сказати, роботи задля запобігання подібного у майбутньому: укріплюють береги, спрямовують русла, підсипають дороги і зводять мости.

Ще другого вересня, на пропозицію Київської облдержадміністрації, яка взяла опіку над нашим районом, до нас прибув цілий виробничий підрозділ державного підприємства "Промбудматеріали" при Міністерстві промислової політики України. Підприємство славне своїми традиціями, адже створене ще 1945 року в м.Харкові, а з 1973 базується у м.Ірпіні Київської області.

Фактично, збігає сто днів їхньої діяльності у нашому регіоні. За цей час ними освоєно 2,5 млн. грн. Завершуються роботи на спорудженні капітального дворядного залізобетонного автомобільного моста у с.Винограді, частково проведено берегоукріплення та спрямування русла рік у селах Ворона, Виноград, у Княждворі та Іванівцях, наведено міст і проводиться його подальше упорядкування у с.Сопові, підсипано 5 км доріг у с.Струпкові, Товмачику. Щоб ефективно виконувати взятий на себе обсяг робіт кияни прибули до нас зі своєю технікою і фахівцями. Зокрема, тепер на теренах Коломийщини трудяться 28 одиниць імпортної техніки: 12 самоскидів, 2 крана, 4 бульдозери і 6 екскаваторів, 2 бензозаправщики і 2 трейлери для перевезення техніки, які обслуговують, відповідно, працівники тресту, а всі роботи організовують, координують вісім інженерно-технічних працівників. На некваліфіковані роботи залучають місцевих мешканців.

Погожого грудневого дня разом із фінансовим директором тресту Ігорем Кущинським ми мали змогу побувати на деяких об’єктах, де працюють "Промбудматеріали". Уже рівною стрічкою виблискує у променях сонця річка Ворона, яка під час повені підмивала високий берег, де розташувався сільський цвинтар. Тепер ця небезпека відведена. В самому селі прокопано русло потічка. Звісно, не всі роботи завершено, тож кияни ще залишаться у нас. На це великі сподівання, особливо у воронців. Вони просто не годні натішитися, що мають у селі таке потужне підприємство, яке, крім обов’язкових робіт, підсобляє селові у його дрібних проблемах, та й взагалі, не дистанцінює від життя села. Зокрема, на відкриття дитячого садочка подарували йому кольоровий телевізор. Матимуть вигоду від наших гостей і коломияни, оскільки фірма підрядилася також почистити міське озеро.

А раптом кияни у нас приживуться і захочуть працювати і далі, навіть після виконання всіх запланованих робіт?

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі