друкувати


Або зарплатня, або енергоносії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-08 11:18:12

Чим ближче до Нового Року й Різдвяних свят, тим тривожніші новини надходять з кабінетів економістів і бухгалтерів. Щоб виконати дохідну частину міського бюджету, потрібно ще 4 мільйони гривень. Сума проблематична. Наприкінці цього місяця може постати питання: давати гроші на зарплатню бюджетникам чи оплатити енергоносії.

У всякому разі ймовірність виникнення такого питання обговорювали нещодавно учасники наради в кабінеті міського голови Юрія Овчаренка. спеціально присвяченої ситуації з бюджетом. Виділити гроші на зарплатню начебто вигідніше, оскільки частина їх повернеться в скарбницю у вигляді прибуткового податку. А діяльність дитсадків і шкіл можна й призупинити, все одно ж добрий уряд розпорядиться погуляти на початку січня довго й радісно.

Чому така напруга з коштами? З різних причин. За словами начальника податкової інспекції Світлани Лубоцької (на фото), 45 підприємств міста зменшили останнім часом сплату прибуткового податку. Серед них не лише торговельні підприємства, але й газове господарство, будівельна галузь.

Локомотивне і вагонне депо досі не виплатили працівникам платню за жовтень. Отож і виходить як наявний, так і прогнозований недобір бюджету.

Деякі з можливих контрзаходів у ратуші вжили, правда, непопулярних. У листопаді вчителів відправили в неоплачувані відпустки, не нараховували гроші за заміну вчителями уроків, скоротили кількість годин у музичних школах... Це дало можливість зекономити в бюджетних установах у листопаді півмільйона гривень. Однак таке враження, що на цьому резерви ратуші вичерпуються.

Є ще надія на те, що з нашим міським поділиться обласний бюджет. Надія мізерна, якщо взяти до уваги, що виконання обласного бюджету теж під знаком запитання. Було б непогано, якби з Івано-Франківська вдалось одержати бодай тисяч п'ятсот-шістсот.

І нарешті окремим пунктом стоїть на шляху можливого вирулювання з цієї непростої ситуації колишній флагман коломийського машинобудування. Так, той самий "Сільмаги", який заборгував міській скарбниці цілий мільйон гривень.

- Завод і далі, можна сказати, лежачий, самокритично оцінює виробництво голова правління ВАТ "Завод Коломиясільмаш" Ігор Зарічний, - поточну зарплатню людям ми не виплатили, нічим. Селяни зерно притримують, не продають, банки кредити перестали видавати. Білорусь оплачує техніку тільки після поставки. Тому й скрута.

Чи є резон у такому разі покладати надії на "Сільмаш"? Є, як не дивно це виглядає на перший погляд. На 11 грудня на біржі в Івано-Франківську намічено торги — продаватимуть т.зв. майстерні Біскупського. Приміщення зовсім не нові, років їм, мабуть, далеко за сто, проте начебто мають стратегічне значення. Тому вторгувати за них розраховують не менше мільйона. Такого бажаного, нагадаю, для міської скарбниці.

- Наскільки я знаю, експертна ціна майстерень значно нижча, - не без здивування зауважив заступник міського голови Володимир Тарновецький. — Ви впевнені, що вторгуєте мільйон?

Бути оптимістом заводському керівникові допомагає той факт, що майстерні виставляють на торги вже вдруге. На перших торгах було сім претендентів, переможець купив майстерні за більш ніж мільйон. Однак до оплати купленого тоді так і не дійшло. Тому, власне, й виставляють їх знову, надіючись на таку ж суму.

Хоча чи на таку ж? Коли відбувались перші торги, курс долара не перевищував п'яти гривень, нині ж курс майже вісім гривень. Та й не факт, що весь вторгований мільйон, якщо такий з'явиться в натурі, прямим ходом надійде у міську скарбницю. Це вже комітет кредиторів вирішить, куди й скільки кому давати.

Отакі наші навколо-бюджетні справи.

Автор: Василь МЕНЗАТЮК, "Коломийська правда"
Обговорити на форумі