друкувати


У 8 суддів проведено обшуки та вилучено три мішки грошей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-08 10:00:31

Голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря ЗВАРИЧА під час отримання хабара затримали 2 грудня під час спільної операції співробітники УСБУ у Львівській області та Генеральної прокуратури України, – про цю резонансну новину оприлюднили, на брифінгу у Львові начальник УСБУ у Львівській області Анатолій МАТІОС та заступник головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України радник юстиції 3-го класу Володимир ЖЕРБИЦЬКИЙ.

Три мішки грошей, вилучених у голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря ЗВАРИЧА та іще семи суддів під час обшуків 3 грудня продемонстрували правоохоронці журналістам на брифінгу в УСБУ Львівської області. Один мільйон доларів та два мільйони гривень було вилучено частково безпосередньо у кабінетах суддів, а частково – в їхніх приватних помешканнях.

У зв’язку із тим, що закон про суди надає суддям статус, за яким їх не мають права заарештовувати, на даний момент Ігор ЗВАРИЧ не перебуває під вартою. Він лікується у приватній клініці "Богдан", відмовившись від шпиталізації до державної лікарні у зв’язку із гіпертонічним кризом, що виник в час затримання на гарячому. Так само не арештовані й інші семеро судів, що проходять по цій справі.

Володимир ЖЕРБИЦЬКИЙ заявив, що під час спільної операції документування дій суддів, проведеної в законний спосіб, працівники Генпрокуратури та УСБУ у Львівській області виявили, що справи упереваж вирішувалися не в залі суду, а в ресторанах і саунах. Дійшло до того, що судді робили таблички: за яку справу який хабар узято. Таких епізодів правоохоронцям вдалося задокументувати чимало. Розшукові дії й вилучення речових доказів продовжуються.

Якщо для київських правоохоронців такої системи хабарництва, як у Львові, годі було уявити, то за словами Анатолія МАТІОСА, для працівників УСБУ у Львівський області це не стало несподіванкою. Що ж до того, чи здобуде ця справа логічне завершення у суді, Анатолій МАТІОС сказав, що це залежатиме від того, чи не буде чинитися тиск на правоохоронців. Наразі Генеральна прокуратура відкрила кримінальну страву за ч.3 ст. 368 КК України.

Як заявила керівник прес-центру Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга ДАВИД, за презумпцією невинуватості робити такі заяви щодо суддів передчасно, – у кожному разі, судді будуть захищатися у суді, тому треба дочекатися рішення суду.

Автор: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі