друкувати


Підвищення правової культури населення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-05 09:57:36

Рівень розвитку кожної держави визначається правовою культурою громадян,їхнім знанням своїх прав та обов’язків, тим, наскільки вони поважають права інших людей.

Швидкий розвиток міжнародних відносин між Україною та світом вимагає підвищення правової культури населення, особливо сільських жителів,які мали недостатній доступ до правових питань.

Тому участь учнів і вчителів району в проекті "Покращення доступу сільського населення до правосуддя" була досить актуальною.


11–12 листопада група освітян Коломийського району – учасників та переможців проекту взяла участь у підсумковому круглому столі "Механізми попередження, зупинення та подолання порушень прав дитини, насильства щодо дітей: досвід впровадження громадських ініціатив”, який організував Творчий центр Каунтерпарт, Інститут громадянського суспільства спільно з Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Представники шкіл: Коршівської ЗОШ І–ІІІ ступенів – директор школи Василь Іваничук та учень 11 класу Орест Шпак, Турківської ЗОШ І–ІІІ ступенів – соціальний педагог Світлана Гуцуляк і учениця 11 класу Мар’яна Левицька, Корницької ЗОШ І–ІІІ ступенів – практичний психолог Уляна Фешанич та учениця 10 класу Ірина Гринюк разом з керівником групи, регіональним координатором проекту Орисею Михайлів побували в клубі Кабінету Міністрів, де зустрілись з працівниками Управління по зв’язках з громадськістю, відвідали будинок Верховної Ради,під час екскурсії по якому ознайомились із системою роботи парламенту, журналістського корпусу, з балкону розглядали сесійну залу та депутатів у ній. Змістовною і пізнавальною була двогодинна екскурсія по Києву.

Під час круглого столу з вітальним словом та підсумками роботи виступив директор проекту Володимир Купрій, який глибоко окреслив сутність і значення роботи в цьому напрямі, наголосив на важливості формування правової культури серед школярів.

Про державну політику в сфері захисту прав дітей та подолання насильства щодо них в режимі інтерактивного діалогу говорила начальник департаменту Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту.

Власний досвід проведення інформаційно-просвітницьких кампаній презентував директор Коршівської ЗОШ І–ІІІ ступенів Василь Іваничук, який разом з представниками Барського району Вінницької області, Рожищенського району Волинської області, Білгород-Дністровського району Одеської області розкрив форми і механізми роботи з дітьми, активну участь учнів у проекті , акцентував увагу на підвищенні правових знань школярів, учителів, батьків та жителів села.

Від імені освітян району – учасників проекту хочу висловити вдячність директору проекту Володимиру Купрію, координатору Оксані Мисник, Асоціації економічного розвитку Коломийщини та її координатору Орисі Михайлів, юристу Віталію Галайчуку, начальнику районного відділу освіти Івану Терлецькому та інспектору відділу Миколі Кісилейчуку за надану можливість працювати у проекті і значно підвищити рівень знань дітей про свої права та їх захист.

Висловлюю надію на подальшу співпрацю всіх шкіл району у проектах такого рівня.

Автор: Василь ІВАНИЧУК, керівник проекту, "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі