друкувати


Оподаткування благодійної допомоги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-04 12:50:16

Порядок оподаткування цільової або нецільової благодійної допомоги, яка надходить громадянину, постраждалому внаслідок стихійного лиха, залежить від надавача такої допомоги, суми та її виду.

Якщо благодійна допомога громадянину надається на виконання рішення про залучення благодійної допомоги Кабінетом Міністрів України або органом місцевого самоврядування, то у граничних сумах, визначених Кабінетом Міністрів України, така цільова або нецільова благодійна допомога не підлягає включенню до оподатковуваного доходу громадянина, тобто не оподатковується податком з доходів фізичних осіб. Це передбачає пп.9.7.2 Закону України від 22.05.2003 року № 889 “Про податок з доходів фізичних осіб”. Благодійна допомога, що надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки існуючої мережі благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України.

Якщо громадянин отримує суму державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів та надання соціальних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи допомогу по вагітності та пологах), винагород та страхових виплат, які отримуються платником податку відповідно з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом, то такі доходи згідно із пп. 4.3.1 Закону № 889 також не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку (тобто, не підлягають відображенню в його річній податковій декларації та не оподатковуються податком з доходів фізичних осіб). Отже, якщо органи місцевого самоврядування на виконання наданих Законом № 280 повноважень затверджують цільову програму з питань діяльності місцевого самоврядування, в якій передбачено надання допомоги соціально незахищеним верствам населення за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначанням її напрямів, умов надання та кошторисом), то така допомога не підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб на підставі пп. 4.3.1 Закону.

Якщо громадянин отримує нецільову благодійну допомогу від іншої юридичної або фізичної особи, то оподаткування регулюється пп. 9.7.3 Закону № 889. Відповідно до цього підпункту не підлягає включенню до оподатковуваного доходу громадянина сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається на користь громадянина протягом 2008 року сукупно у розмірі 890 грн., за умови, що на нього поширюється право на отримання податкової соціальної пільги згідно з пп. 6.5.1 цього Закону.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь громадянина протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує 890 гривень.

Отже, у всіх випадках виплати нецільової благодійної, в тому числі матеріальної допомоги, у розмірах, що не перевищує у 2008 році 890 грн., незалежно провадилась така виплата працедавцем чи іншою особою — не працедавцем, така допомога не підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Ця норма стосується також і непрацюючих громадян, в тому числі і пенсіонерів, які не одержують заробітну плату. Варто зауважити, що у заяві, поданій громадянином, доцільно зазначити про те, що він отримує податкову соціальну пільгу.

Якщо сума допомоги перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою 15 % на підставі п. 1.3 Закону № 889.

В такому ж порядку оподатковується нецільова благодійна, у тому числі матеріальна допомога, що надається професійними спілками їх членам.

Відповідно до ст. 17 цього Закону особою, відповідальною за правильність нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб, є податковий агент, тому про всі випадки виплати нецільової благодійної (матеріальної) допомоги податковий агент (юридична та фізична особа — підприємець) повинен повідомити податковий орган у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ.

Джерело: Коломийська оДПІ, "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі