друкувати


Ніхто пощади не просив...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-19 11:17:07

Громадськість Івано-Франківська вшанувала пам’ять 27 українських патріотів-націоналістів, яких розстріляли фашисти 17 листопада 1943 року під єврейською божницею.

Сотні іванофранківців, представників націоналістичних організацій прийшли на вулицю Страчених, аби вшанувати і пом’янути борців-підпільників, які впали від куль окупанта. Тут поруч, у колишньому приміщенні театру, був скорий німецький суд над патріотами, і їх виводили до закопаних розстрільних стовпів, придротовували перед зігнаним сюди людом й під команду "фойєр!" знищували. І ніхто із 27 не впав на коліна, не попросив пощади. Вмирали з піснею "Ще не вмерла Україна...", з гаслом "Слава Україні!".

Священики українських Церков вознесли молитву за убієнними, і вся громада заспівала "Вічная пам’ять". До пам’ятника лягли вінки.

— Саме такі, як вони, і є Великими Українцями, котрі боролись проти окупантів всіх мастей. Але й нині такі лжеісторики, як Толочко, Табачник всупереч історичним фактам і далі, як у комуністичні часи, брехливо стверджують, що ОУН—УПА співпрацювали з німцями, наголошували промовці: заступник голови міста Зінаїда Федорук, дочка страченого Олексія Маланюка вчителька Оксана, голова ОО КУН Богдан Борович, студент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника станичний Івано-Франківської станиці "Пласт" Тарас Зень. Вони вимагали провести люстрацію всіх представників влади, бо ж не можна сповідувати радянсько-більшовицькі ідеї і розбудовувати незалежну Україну...

Голова Братства ОУН—УПА Карпатського краю Федір Володимирський відзначив важливість того, що вшанувати своїх попередників прийшло багато молоді, яка в День студента згадує подвижницький чин українського юнацтва, яке на вівтар волі клало свої життя. Тому так важливо виховувати на їхньому подвигові нинішню юнь, наголосив він.

Пам’ять страчених патріотів вшанували хвилиною мовчання, на їх честь лунали мелодії часів боротьби: "Зродились ми великої години", "Коли ви вмирали, вам сурми не грали", "Чуєш, брате мій...".

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі