друкувати


Е-Е-Е, або чим себе отруюємо?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-17 04:11:06

Частішають обурення людей із приводу випуску генетично модифікованих продуктів харчування. З-за кордону повернули в Україну соняшникову олію, навіть мед, у яких виявили антибіотики (біостимулятори).

Хочеться запитати, куди поділи забраковані продукти? Невже утилізували? Навряд, наші українці, не відаючи про небезпеку, напевне, розкупили і спожили. Люди стурбовані не на жарт, бо добре розуміють, чому смертність випереджає народжуваність: екологія забруднена, радіація робить своє, а тут ще й біостимулятори, якими нашпиговані всі сільськогосподарські рослини. Виростають неприродних гігантських розмірів соняшники, кукурудза, овочі, фрукти, навіть рибу обробляють, не кажучи вже про свійських тварин, особливо свиней, птицю. Як стверджують науковці, від 1996 року в Україні майже вся продукція насичена біостимуляторами, починаючи ще від посівного матеріалу. Адже відомо, що іноземці заради наживи (великих урожаїв) засівають українські чорноземи біостимульованим насінням. А те, що це шкідливо і землі, і людям, їх мало цікавить. Такі проблеми, як відсутність солідних лабораторій для визначення генетично модифікованих продуктів, повинні турбувати українських державних мужів.

Не так давно дивилася телепередачу. В ній говорили про шкідливість хімічних домішок, ароматизаторів, консервантів, фарбників, якими все більше наповнюють продукти, і тішать тим, що їжа стала ароматнішою, привабливішою, яскравішою та й термін зберігання довший. Ішлося про те, які добавки шкідливі, а які не дуже. Хочу наголосити: таку цікаву і потрібну передачу транслювали тоді, коли майже всі сплять, – між 3 і 4 год. ночі! Варто зауважити, що на кожній обгортці товару вказано, які добавки містяться в продукті, – тільки яким дрібним шрифтом!

Лікарі б’ють на сполох: зростає кількість онкологічних захворювань, сліпоти (особливо дитячої), шлунково-кишкових розладів серед школярів. Як зауважила гастроентеролог коломийської поліклініки Олександра Мокрій, постійне споживання продуктів із харчовими добавками (чіпсів, сухариків, різних солодощів, мівін), що найчастіше запивають ароматизованими газованими напоями, негативно впливає на дитячий організм, призводить до пошкодження слизової. Згодом виникають гастродуоденіти, дискінезія жовчного міхура, ураження підшлункової залози. Упродовж останніх років саме такі захворювання почастішали серед школярів віком 11-13 років, не кажучи про дорослих.

Англійські науковці з’ясували, що більшість харчових домішок, дозволених в Україні, шкідливі для здоров’я. Фахівці попереджають: такий вплив призводить до швидкої втомлюваності, неспокійного сну, зниження розумових здібностей.

Авторитетні медичні видання містять цікаві факти.

Вони твердять, що льодяники, морозиво, джеми – усе це може загрожувати здоров’ю дитини. Виробники не перший рік додають у них ароматизатори, фарбники, консерванти. Не завжди розумієш, що купив: ковбасу з м’яса чи соєву з "ароматом, ідентичним натуральній свинині". До цього ми вже звикли, відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров’ю.

У лабораторії інституту гігієни і медичної екології повідомили: харчові добавки, які вивчали й заборонили англійські науковці, досі дозволено в Україні. "Ми вже давно б’ємо в усі дзвони. Проте нас не чують", – каже завідувачка лабораторії Марія Гулич.

Отримавши код Е, добавка "прописується" в нормативах. Тоді її вважають перевіреною і безпечною. Отже, нині виробники начебто й не порушують закону. Проте згодом з’являються нові відомості про той чи інший складник. Наприклад, кока-колу спочатку виробляли з використанням кокаїну, і ніхто його не вважав шкідливим.

В Україні дозволено Е-102, тартразин, жовтий фарбник. Застосовують у морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці. За своєю природою – кам’яновугільний дьоготь, належить до промислових відходів. Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. А в дітей ще й дратівливість, надмірну активність, порушення сну.

Е-110, жовтий "сонячний захід" FCF, помаранчево-жовтий S додають у кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, пакетовані супи, східні прянощі, соуси. Викликає алергічні реакції, нежить, нудоту, біль у животі, гіперактивність.

Е-211, бензоат натрію, консервант із властивостями антибіотика й підсилювача кольору використовують у соусах для барбекю, прессервах, соєвих соусах, "фруктових" драже, льодяниках. Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються в поєднанні з Е-102.

Е-104, жовтий хиноліновий, використовують у копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Викликає запалення шкіри. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.

Е-122, азорубін, кармуазин – фарбник червоного кольору для марципанів, джемів, рулетів із варенням, для йогуртів, "коричневих" соусів, червоних напоїв. Викликає висипи й алергію. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.

Е-129, червоний спеціальний, може бути помаранчевого кольору. "Проліз" у солодощі, ліки, косметичні засоби, вафлі й інші кондитерські вироби. Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів. Заборонений у дев’яти державах Європи.

Е-124, яскраво-червоний 4r, кошеніловий червоний, можна виявити в салатних заправках, десертах, кексах, бісквітах, сирних виробах, у салямі. Викликає рак, провокує напади астми.

Не складно зробити висновок: те, що заборонене в багатьох країнах як небезпечне й шкідливе для здоров’я, має в нас "зелену вулицю".

Автор: Марина СТАРОМІСЬКА, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі