друкувати


На українську дискотеку — у маминій вишиванці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 04:26:06

Кажуть, що людина старіє тоді, коли починає осуджувати молодих: мовляв, не так одягаються, нескромно поводяться, не шанують традицій. А що вже за музику слухають — страх Господній!..
Так було в усі часи, не виняток і нинішні. Та чи не краще, щоби старше покоління, замість по-пуританськи бурчати, згадало власну молодість і зробило крок назустріч юним. Так можна прихилити молодь на свій бік, а задля цього не гріх і традиції осучаснити. Щоб вони не відлякували молодих нафталіновою затхлістю, а навпаки, приваблювали новизною. Щоб давні, народні традиції, стали модними в молодіжному середовищі.


Схоже, що це завдання зуміє втілити проект "Українська дискотека", ініціатором якого є Молодіжна адміністрація області на чолі з Володимиром Олійником за підтримки голови облдержадміністрації Миколи Палійчука. Суть проекту в тому, щоб на молодіжних дискотеках звучала українська музика, а юнаки й дівчата приходили на танці у вишиваних сорочках. Щоб заохотити молодь до цього, ідея має конкретне технічне підкріплення: закладам культури тих сіл, де молодь підтримає акцію, надають у користування потужну сучасну апаратуру (комп’ютер, колонки, світломузика) з 10-тисячним репертуаром українських груп та виконавців. Ще одна умова: тим, хто приходить у вишиванці, — знижка на вхідні квитки. Впродовж півроку ініціатори акції відстежуватимуть, чи виконуються ці домовленості, а тоді апаратуру вартістю по 10 тис. грн. кожна подарують закладам культури.

У нашому районі музичні центри отримають сім сіл. У двох селах молодь уже танцює під українську музику. Разом з куратором проекту головою виконкому районної організації політичної партії "Народний союз "Наша Україна" Михайлом Матрофайлом ми наочно переконались у цьому, відвідавши минулого тижня дискотеки у Великій Кам’янці та Спасі (Долішньому).

У Великій Кам’янці ді-джеями готові бути Володя Паньків та Ігор Процюк. Директор Будинку культури Василь Середюк спочатку вагався, а коли Михайло Матрофайло та його колега-депутат районної ради, також "нашоукраїнець" Мирослав Адамський переконали його в перевагах проекту, щиро зрадів. "Тепер і з Коломиї до нас на дискотеку будуть приїжджати", — запевнив. Шкода тільки, що до клубу молодь сходиться доволі пізно — хоча надворі давно ніч і, здається, чого зволікати?

До Народного дому у Спасі теж сходяться пізненько, але все ж дещо раніше. До першої української дискотеки в неділю тут устигли добре підготуватися, розрекламувати захід. Приклад подала директор Народного дому Марія Лоєвська — одягла вишиванку сама і приготувала оригінальну обнову з льону для сина Василя. "Захотів такої сорочки, як ні в кого. Хоче ще іншу — з капюшоном, тепер це модно, — розповідає Марія Іванівна. — Я пообіцяла, що вишию і з капюшоном, лиш би вдягав".

Голова районної молодіжної організації "Наша Україна", голова Спаського осередку Назарій Гордій учителює у тутешній школі І-ІІІ ст. (саме з ним ми приїхали на дискотеку). "Цілий 9-ий клас прийшов у вишиванках!" — радіє молодий учитель. І сільський голова Олександра Гоянюк, й активісти та аматори Народного дому — всі активно вболівали за успіх першої дискотеки і не приховували радості, коли більшість юнаків та дівчат з’явилися до клубу у вишиванках. Найвідважніші прийшли першими, хтось потім вертався по сорочку, а комусь із несміливих її привезли з дому — та головне, що невдовзі від розмаїття сорочок зал аж світився. З джинсами, міні-спідничками, навипуск (на знімку внизу) — усім вишиванки до лиця!

Захоплено зустріли молоді виступ Михайла Матрофайла, який представив проект, вітання Олександри Гоянюк, інших гостей. А коли дискотека під проводом ді-джея Василя Гаврилюка набрала обертів, зізнаюся, дорослі теж не втрималися і приєдналися до молодіжного гурту. Бо любов до рідної пісні, танцю, вишиваної сорочки — це на все життя! І це — завжди модно.

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі