друкувати


Є на кого опертися молодому керівникові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 11:15:17

Особливо несприятливим видався цей сільськогосподарський рік для наших аграріїв. Усі господарства району пройшли випробування на міцність, а ПАФ "Вільна Україна", котре очолює молодий директор Василь Балабаник, можна сказати, тримало разом зі своїм керівником своєрідний екзамен.

— Ми очікували доброго врожаю, десь понад 60 ц/га, — розповіла нам заслужений працівник сільського господарства агроном "Вільної України" Ганна Махетчук, — але через довготривалі зливи всі зернові були пошкоджені. — Тим не менше, з площі 411 га зернових (без кукурудзи) зібрали по 41,4 ц/га, ярої пшениці — по 44,6 ц/га, озимої — по 41,4 ц/га. З 150 га зібрали 360 тонн ріпака. Вирощували також гірчицю чорну. Неврожайним видався рік і для плодоягідних культур. Зібрали лише 34 тонни яблук і 32 тонни чорної смородини. Дозбируємо кукурудзу.

Сьогодні працівники агроформування працюють над закладкою нового врожаю. Зокрема, вже провели омолодження (обрізування кущів) чорної смородини, здійснили заходи щодо боротьби з гризунами, передпосівне внесення мінеральних добрив під ріпак і пшеницю, проводять оранку на зяб. На площі 190 га посіяли озимого ріпака, зокрема, німецького сорту "Валєски", — 93 га, французького гібриду "Вектри" — 67 га.

Незважаючи на скруту, ПАФ придбало цьогоріч дискову борону "Краснянка", агрегат для підготовки ґрунту, так званий комбінатор К-6, розкидач мінеральних добрив "Боґ Балє", два зернозбиральних комбайни "Дон Лан Вектор 410" і "Клас Домінатор".

Зрозуміло, що молодому директорові дати лад усій господарці допомагають досвідчений агроном Ганна Махетчук, цікавиться справами "Вільної України" і колишній керівник, батько нинішнього, Степан Балабаник, який тепер очолює обласну раду сільсь¬когосподарських товаровиробників. На час наших відвідин ми мали зустріч і з ним. Застали його на полі. "З таким листям і корінням, — пояснив нам Степан Васильович свої дії, розглядаючи висмикнуту молоду рослинку (на знімку на 1-ій стор.) — ріпак зиму успішно перенесе". А також, користаючи з нагоди, Степан Балабаник привітав зі святом усіх сільгоспвиробників району, побажавши їм щедрих і рясних урожаїв, і "щоб з того ще й щось мали".

Може опертися у своїй роботі син Степана Василь Балабаник і на працьовитих трударів поля. Заслуговують похвали всі вони, але сьогодні добрим словом згадаємо багаторічного бригадира садово-рільничої бригади досвідчену Ганну Лукінчук, яка продовжує працювати і після виходу на пенсію. На посіві ріпака, у догляді за садом, вирощуванні картоплі добре зарекомендував себе механізатор трактора Т-150 Володимир Гонташ, на обробітку ґрунту бережливо використовує довірену йому техніку і пально-мастильні матеріали механізатор Віктор Сорокін. З 1975 року працює у господарстві Ганна Стефарук — у галузі рослинництва, на обробітку просапних культур і догляді саду. 28 років уже віддав господарству водій Володимир Ковтуник, зарекомендував себе як дисциплінований водій і Богдан Герелюк.

Щастя вам, землероби, і багатих урожаїв!

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі