друкувати


У ногу з часом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 11:05:56

Серед агроформувань Коломийщини можна з упевненістю назвати одним із лідерів ТзОВ "Корнич", директором якого є депутат районної ради Володимир Гаврилов. За кілька років це господарство стрімко пішло вперед і тепер йому важко скласти конкуренцію. Скажімо, під зернові культури тут відведено найбільші в районі площі, а це — 642 га, з яких цьогоріч зібрали 1973 тонни зерна. "Прогнози на врожаї мали доволі високі, — розповідає головний агроном господарства Михайло Василюк, — десь у межах 50—55 ц/га, але через повінь показники дещо знизилися".

Так, озимої пшениці зібрали з площі 427 га при урожайності 33,7 ц/га, ярої пшениці на площі 60 га — по 32,7 ц/га, ярого ячменю на 150 га — по 22,2 ц/га.

Уже не перший рік у ТзОВ "Корнич" займаються ріпаківництвом і успішно лідирують, оскільки під цю культуру відвели найбільші в районі площі, щоразу закуповують нові селекційні сорти й гібриди. Цьогорічна врожайність ріпака — 40,3 ц/га. Уже посіяно озимий ріпак на площі 360 га.

Зібрали добрий урожай кукурудзи на зерно на площі 255 га, а це — 2 тис. 137 тонн при урожайності 83,8 ц/га і в сухому зерні — 60 ц/га.

Добігають кінця осінні роботи в полі, зокрема, крім озимого ріпака, під урожай наступного року посіяно 540 га озимої пшениці, закінчено оранку на зяб на площі 600 га.

Щоб мати успішні врожаї, треба вносити добрива, а це тепер надзвичайно витратна справа. Але в ТзОВ "Корнич" добре розуміють, що без підживлення не обійтися, тому й коштів на це не шкодують; так, тукосуміші придбали 100 тонн, нітроамофоски — 40 тонн, загальна вартість добрив — 790 тис. грн.

Варто зазначити, що левовій частині своїх успіхів це господарство завдячує грамотному фахівцеві й невтомному трудареві головному агрономові Михайлові Василюку. Він завжди сповнений нових ідей і задумів, не зупиняється на досягнутому і йде в ногу з часом.

Закупило цьогоріч господарство через Держзерно нові елітні сорти озимої пшениці "Столична", "Вінничанка", "Смуглянка", "Фаворитка", а також озимого ріпака "Онтаріо", "Смард", "Нельсон". А яке ж то господарювання без доброї техніки? Тому придбали комбайн "Джон Дір", два преси-підбирачі, які складають солому в круглі тюки вагою по 160 кг, навантажувач для складання цих тюків. До речі, ними й заготовили 432 тонни соломи.

Нарощують у господарстві виробництво курятини. На час нашого перебування в ТзОВ "Корнич" якраз вивантажували жовтеньких курчат, яких привезли словаки. Інкубаторна малеча швидко адаптувалася в нових умовах, і щойно ми відчинили двері птахоферми, щоб їх сфотографувати, як ручні пташенята стали збігатися з цілого величезного приміщення.

Взялися в цьому агроформуванні й за відродження вівчарства, вже мають майже 90 овець. Відповідає за цю справу вівчар Степан Жолобайло. Отара провела літо на полонинах Косівщини, тепер зимуватиме на спеціально відведеній території господарства, від овечок узимку чекають приплоду.

Побували ми й у коморах, де зберігають пшеницю й де керує комірник Наталія Ліскевич. Також відвідали тік, тут техніка підгортала золоті гори кукурудзи.

Проте вся ця розповідь буде неповною, якщо не згадати людей, які докладають чималих зусиль, щоб у коморах й на фермах був достаток. Отож, з почуттям виконаного обов’язку до нинішнього святкування підійшли Микола Тупичко, Петро Жолобайло, Василь Гнидко, Роман Бурак, який під час збирання урожаю перевіз 778 тонн збіжжя, Дмитро Селезінка, ланкова жіночої ланки Ганна Жолобайло, завптахофермою Василь Надурак, а також Василь Павлюк, Василь Василащук, Григорій Потолков, Михайло й Роман Лесюки, Ігор Макалович, Григорій Тарновецький, Василь Шинкарук, Ярослав Лисий, Андрій Матюха та ін.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі