друкувати


Зігріли теплом 21 дитину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-04 04:45:26

Мало яка багатодітна сім’я може похвалитись особливими статками. Адже головний скарб там — діти. Тож президентська програма "Зігрій теплом дитину" якраз і спрямована на те, щоби діти в таких родинах були забезпечені всім необхідним для повноцінного дитинства і старту в дорослість.

Під цю програму на Коломийщині потрапили дві мишинські сім’ї. Гожої жовтневої днини на їхні обійстя завітали поважні гості: голова ОДА — Микола Палійчук, облради — Ігор Олійник, РДА — Михайло Вінтоняк, його заступник Богдан Болюк, директор райсількомунгоспу Іван Олексюк, журналісти. Худенька і маленька господиня — Марія Юрійчук, яка два тижні тому народила одинадцяту дитинку (хлопчика, мабуть, назвуть Назарчиком), зустрічає гостей на порозі новенької, акуратної новобудови. Хтось із дітей ще в школі, старша, 15-річна Мар’янка, пильнує новонародженого братика. Марія Юрійчук розказує, що вони з чоловіком Василем почали добудову до старої хати ще 2006 року. Викопали фундамент, звели стіни — а далі, якраз перед повінню, нагодилась підмога від президентської програми. Тепер у новобудові — три гарні кімнати, сучасний санвузол, вікна, тепло. Помешкання умеблюють (влада обіцяла допомогти), і воно перетвориться на справжнє домашнє гніздечко.

Друга родина — Ковальчуків — будуватись почала ще 12 років тому. Господар, батько десяти дітей, Богдан Михайлович — майстер на всі руки. Вимурував, накрив оселю, а в червні їм почали допомагати працівники райсількомунгоспу, — підрядники, які втілювали мрію обох багатодітних сімей. Поки найстарша з Ковальчуків, 17-літня Славочка, пильнувала за шістьма сестричками і трьома братиками, їхня мама Оля гостинно запрошувала скуштувати свого смачнючого пляцка.

Керівники області й району, які здійснювали контроль над виконанням робіт, приїхали до новоселів не з порожніми руками. Обом сім’ям подарували телевізори, пральні машини, холодильники, мікрохвильові печі, газові плити, DVD-програвачі, ковдри. Кожна дитина отримала комплект одягу від Київської ОДА: сині мішечки з іменами малих Юрійчуків і Ковальчуків прикрашав напис: "Київщина — дітям". Одразу на місцях Микола Палійчук, Ігор Олійник і Михайло Вінтоняк з’ясовували, що ще потрібно родинам для комфортного проживання. Обіцяли також допомогти продуктами. Коли постало питання про те, що діти з цих родин потребують допомоги при вступі на навчання (вони гарно вчаться у школі, але батьки не спроможні дати всім вищу освіту), — влада й тут обіцяла сприяння.
мОбидві сім’ї щиро дякували і місцевим керівникам, і Президентові за турботу і піклування.

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК, Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі